Άρωμα,τι άλλο;

‘Να απολαμβάνεις και να προσφέρεις απόλαυση χωρίς να κάνεις κακό ούτε στον εαυτό σου,ούτε σε οποιονδήποτε άλλον.Αυτό είναι ηθική.’ Nicolas Chamford.aromata_general

Ίσως να μην είναι η κατάλληλη αρχή ενός άρθρου για αρώματα,αλλά αν το σκεφτεί κανείς το άρωμα δίνει απόλαυση. Αρχικά αυτός που το φοράει το απολαμβάνει και σε δεύτερη μοίρα αυτοί που το μυρίζουν.

Αν αρχίσουμε να μιλάμε για την ιστορία του αρώματος,πιθανόν ο κειμενογράφος να βγάλει ειδοποίηση εξάντλησης λέξεων αλλά μια μικρή διήγηση την επιτρέπει. Η ιστορία του ξεκινά από τους Αιγύπτιους οι οποίοι συνήθιζαν να αλείφουν τους νεκρούς με αιθέρια έλαια για την διατήρηση του σώματος κατά την μετάβαση στον άλλον κόσμο.

Έρευνα έδειξε πως όταν βρέθηκε ο τάφος του Τουταγχαμών, κύφι (είδος θυμιάματος)αναδύθηκε στον χώρο. Επίσης οι Αιγύπτιοι άλειφαν τα σώματά τους με μέλι και κανέλα. Το μέλι βέβαια δεν ήταν συνήθεια μόνο των Αιγυπτίων,η Κλεοπάτρα απολάμβανε το μπάνιο της με γάλα και μέλι για να διατηρεί την απαλότητα του δέρματος της και να μυρίζει ωραία κάθε φορά που την επισκεπτόταν ο Καίσαρας.

Έλληνες,Ρωμαίοι απολάμβαναν αρωματισμένο το λουτρό τους,επάλειφαν τον εξοπλισμό τους με αρωματικά έλαια,ψέκαζαν τους χώρους με αυτά,πολλές φορές για να κρύψουν την ‘βρωμιά’ που υπήρχε. Η ιστορία συνεχίζει και σε μεταγενέστερα χρόνια με την ακμή του εμπορίου και της Αναγέννησης. Αξίζει να πούμε και για την απαγόρευση της αρωματοποιίας ουκ ολίγες φορές κυρίως στα χρόνια της άνθησης του Χριστιανισμού με την κατηγορία πως η χρήση αρωμάτων συνδέεται με την μαύρη μαγεία και τις μυστικιστικές τελετές!

aroma-history

Για να κατανοήσουμε το άρωμα και τους στόχους του καλό είναι να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η όσφρηση-αν μπορούμε βέβαια. Το αισθητήριο όργανο της όσφρησης συνδέεται με το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου το οποίο με την σειρά του συνδέεται άρρηκτα με το συναίσθημα και το υποσυνείδητο.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ικανότητα όσφρησης γεννά έντονα συναισθήματα και προξενεί καταστάσεις που ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα θα φανταζόμασταν..Η μύτη μας είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να δέχεται με τους αμέτρητους υποδοχείς του επιθηλίου της,μόρια από κάθε λογής μυρωδιές που μας περιβάλλουν και να τις ανακαλεί με την βοήθεια του εγκεφάλου όταν τις ξανασυναντήσει. Κάπως έτσι το συναίσθημα γεννά την μυρωδιά και η μυρωδιά το συναίσθημα!

Και όπως όλοι ξέρουμε,όλα οδηγούν στο σεξ. Η μυρωδιά του άλλου είναι ένα από τα κριτήρια για την επιλογή συντρόφου και για την παραμονή του. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικώς πως η ύπαρξη φερομονών-χημικών ουσιών στο δέρμα και στις τρίχες-υπάρχουν και στον άνθρωπο και εντοπίζονται στη μύτη του. Όπως ακριβώς στα ζώα έτσι και σε εμάς,μας οδηγούν σε ασυνείδητες-ενστικτώδεις αντιδράσεις. Πολλά αρώματα περιέχουν φερομόνες ζώων όπως ο μόσχος-κλασικό αφροδισιακό που ξετρελαίνει τις γυναίκες και δίνει αυτοπεποίθηση στους άνδρες. Παράδειγμα η διαφήμιση του Wild Musk το 1986 με μια γυναίκα να κολλάει στον τοίχο έναν άνδρα και να του σκίζει το πουκάμισο!

perfume_large

Και τώρα..μετά από πολύ μπλα μπλα κάτι που μας ενδιαφέρει.

Tips για την επιλογή αρώματος βάση σημερινών δεδομένων

Πρώτα απ’όλα νόμος είναι ο καθένας  να ακολουθεί να γούστο του και όχι να το προσαρμόζει στο γούστο των άλλων,χωρίς βέβαια υπερβολές. Με την συνετή δοκιμή ενός αρώματος πάνω στο δέρμα θα καταλάβουμε το γούστο μας.

Για να επιλέξεις σωστά ένα άρωμα αρκεί να λάβεις υπόψιν τα παρακάτω:

  • Πρώτον πρέπει να δοκιμάσεις το άρωμα σε σημείο όπου υπάρχει αυξημένη αιματική κυκλοφορία γιατί η θερμότητα κάνει το άρωμα εντονότερο.
  • Η αποφυγή τριβής θα σώσει το άρωμα και τα συστατικά του δεν θα διασπαστούν,επομένως κάθε νότα θα ‘απελευθερωθεί’ και θα καταλάβουμε καλύτερα ποιο άρωμα μας ταιριάζει.Επίσης αν έχετε ξηρό δέρμα είναι λογικό ένα άρωμα να κρατάει λιγότερη ώρα από ότι σε ένα λιπαρό.
  • Ένα άρωμα για να μας δείξει την προσωπικότητά του θέλει τον χρόνο του,όπως και εμείς με την διαφορά ότι την αποκαλύπτει σε νότες!Η κορυφαία νότα ξεδιπλώνεται πρώτη και διαρκεί 10-15 λεπτά,μετά ακολουθεί η μεσαία και βασική νότα που έχει μεγαλύτερη διάρκεια και τέλος η βάση που παραμένει ως και μέρες.kalyteres-kolonies-aromata-2015
  • Καλό είναι να προσέχουμε την θερμοκρασία του χώρου στον οποίο δοκιμάζουμε ένα άρωμα καθώς τις ζεστές ώρες το άρωμα είναι πιο έντονο από ότι τις κρύες.
  • Το κυριότερο είναι να μην βομβαρδίζουμε την μύτη μας με πολλά αρώματα γιατί από το 4ο και μετά μας φαίνονται όλα ίδια και πιστέψτε με ο καφές δεν βοηθάει και πολύ!Εδώ πρέπει να ξέρουμε πως όσο περισσότερα συστατικά έχει ένα άρωμα τόσο μοιάζει με τα άλλα, ακόμα και αν τα συστατικά είναι άσχετα μεταξύ τους,πράγμα που κάνει την εύρεση αρώματος δυσκολότερη.
  • Σαν γενικές γνώσεις περί αρωμάτων,αφού κατασταλάξουμε στο άρωμά μας θα πρέπει να ξέρουμε πως ένα άρωμα αν δεν φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος θα οξειδωθεί γρήγορα, πόσο μάλλον αν περιέχει φωτοευαίσθητα συστατικά(π.χ εσπεριδοειδή).Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αναρωτιέστε γιατί το άρωμα δεν σας κάθεται πλέον καλά..λογικό..θα έχει χαλάσει!
  • Τέλος πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψιν την χημεία του σώματός μας και κυρίως το pH. Για διάφορους λόγους μπορεί να αλλάξουν (πχ ορμονικούς,λήψη φαρμάκων) και επομένως να μεταβληθεί και η μυρωδιά του αρώματος πάνω μας.

Τέλος πρέπει να αναφερθώ τόσο στις κατηγορίες, όσο και στις ομάδες των αρωμάτων που είναι συνυφασμένες με τα γούστα του καθενός.

Οι κατηγορίες μας είναι γνωστές και ακολουθούν την παρακάτω σειρά προτεραιότητας.

  • Pure Parfum το οποίο είναι το καθαρό απόσταγμα με μεγάλη διάρκεια και έντονο άρωμα.
  • Eau de Parfum με λιγότερη διάρκεια.
  • Eau de Toilette που είναι το πιο διαδεδομένο και τέλος
  • Eau de Cologne που είναι το πιο αδύναμο.

Και τώρα οι ομάδες:

  • Εσπερίδες που δανείζονται τα αρώματα τους από το περγαμόντο,το πορτοκάλι,το μανταρίνι,το νερολί (νεραντζιά).
  • Φλοράλ που περιέχουν τριαντάφυλλο,γαρδένια,κρίνο,τουμπερόζα,βιολέτα,γιασεμί κ.αaroma_apoplanisi_5
  • Φουζερ πρόκειται για συνθέσεις με βότανα και μπαχαρικά (πιπέρι,αστεροειδή γλυκάνισο κ.α).
  • Κύπρος ή αλλιώς Cypre. Η ονομασία τους προήλθε από τον Fransua Coti το 1917 όταν δημιούργησε άρωμα που του θύμιζε την Κύπρο.Εδώ συναντάμε το πατσουλί,το θυμάρι,τον κορίανδρο,εξωτικά φρούτα κ.α.
  • Ξυλώδεις με κυρίαρχα τον κέδρο,το σανταλόξυλο,το πεύκο κ.α.
  • Δέρμα, αυτή η ομάδα προσομοιάζει με την οσμή του δέρματος,του καπνού,του καμένου ξύλου.
  • Τέλος οι Ανατολίτικες (ambre) με κυρίαρχο τον μόσχο,συνδυαστικά με μπαχαρικά και ρητίνες(λιβάνι,μύρο κ.α).

Όσα και να γράψει κανείς για το άρωμα θα είναι λίγα. Εγώ είπα τα απαραίτητα τώρα σειρά έχει η επιλογή.

Καλή τύχη λοιπόν!