Η Θεωρία της Φιλίας

Στην όμορφη θεωρία της φιλίας όλοι ξέρουμε ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που εμείς διαλέγουμε. Αυτό ισχύει, αφού, δεν έχουν καμία σχέση με εμάς ούτε εξ αίματος ούτε εκ σώματος. Η ένωσή μας γίνεται εκ ψυχής. Γι’αυτό έχουμε και την ικανότητα να φτάσουμε στο σημείο να ερωτευτούμε τους φίλους μας. Όμως, όπως, όλα τα όμορφα πράγματα έτσι και η φιλία έχει της σκοτεινές της πλευρές.friendship-1Η φιλία δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στην περιέργεια των επιστημόνων κι έτσι πολλοί ερευνητές έκαναν διάφορα πειράματα και έρευνες για να την κατανοήσουν καλύτερα. Οι έρευνες αυτές απέδειξαν ότι πολλοί από εμάς δεν ήμαστε και πολύ καλοί στο να διαλέγουμε τους φίλους μας.

Συγκεκριμένα, ομάδες επιστημόνων από τα πανεπιστήμια των ΜΙΤ και Tel Aviv κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες φιλίες υπάρχει αμοιβαιότητα και ασυμμετρία. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο θεωρεί κάποιον φίλο του και ο δεύτερος, χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσωπική βούληση αλλά κυρίως παρακινητικά, τον θεωρεί και αυτός φίλο του. Για να δώσω και ποσοστά από τους ερωτηθέντες… το 95% δήλωσε ότι η φιλία τους είναι αμοιβαία, ενώ μόλις το 50% των φίλων τους απάντησε με την ίδια θετική άποψη. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί με τους φίλους μας και να μην το δένουμε σχοινί κορδόνι ότι και αυτοί θα θεωρούν το ίδιο με εμάς ή αν ανήκουμε στους δεύτερους να το ξεκαθαρίζουμε πριν να είναι αργά.

Μια ακόμα έρευνα έχει δείξει ότι εάν μια φιλία έχει κρατήσει πάνω από εφτά χρόνια τίποτα δε μπορεί να τη χαλάσει και πέρα από αυτή την έρευνα το πιο δυνατό κριτήριο για να επιβεβαιώσεις τη φιλία σου είναι να έχεις ζήσει τα χειρότερα με το άτομο βλέπεις σαν φίλο σου. Εάν έχετε δει δυσκολίες μαζί και δεν αφήσατε ο ένας τον άλλο τότε τίποτα δε μπορεί να σας χωρίσει. Και να τσακωθείτε πάλι θα καταλήξετε μαζί αργά ή γρήγορα, αλλά για να γίνουν όλα αυτά σίγουρα θα χρειαστούν πολλά χρόνια γεμάτα με πάθη.29.07-no-4

Καλώς ή κακώς, στη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναπτύξουμε τις ανθρώπινες σχέσεις μας. Έχουμε υπερεξελιγμένα κοινωνικά μέσα, μέσα δικτύωσης και πάνω κάτω ζούμε όλοι σε ένα αστικό περιβάλλον. Είμαστε κοινωνικοποιημένα όντα και θέλουμε να συναναστρεφόμαστε με τους συνανθρώπους μας.

Το να κάνουμε φιλίες είναι το πιο εύκολο, το να τις χάσουμε είναι το δύσκολο. Πρέπει να κάνουμε φίλους αλλά να μην παίρνουμε κατάκαρδα το θέμα και φυσικά να μην τους εμπιστευόμαστε πιο πολύ από τους γονείς μας, όπως λένε και οι ψυχολόγοι. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τους γονείς αλλά είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Και στη τελική, άνθρωποι είμαστε και έχουμε συναισθήματα.

Εάν δεν δείχνουν οι φίλοι μεταξύ τους τα χειρότερα συναισθήματα σε ποιους θα τα δείξουν; Γι’ αυτό το λόγο είναι οι εκλεκτοί της ψυχής μας.