Πασχαλινές αποδράσεις Μέρος A’

Σε κάθε σπίτι οι πιο μικροί έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τι λαμπάδα θα έχουν φέτος ενώ οι μεγαλύτεροι κανονίζουν τις αποδράσεις και φυσικά προετοιμάζονται για τα ψώνια που θα προκύψουν. Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα που θα κάνεις φέτος Πάσχα, τότε νομίζω πως αυτό και τα επόμενα άρθρα θα σε βοηθήσουν αρκετά να καταλήξεις.


Advertisement

Ας ξεκινήσουμε με κάτι εγχώριο. Και τι πιο ιδανικό για αυτή τη γιορτή από τη διάσημη Κέρκυρα;! Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Ιονίου έχει καταφέρει να διαδώσει τις παραδόσεις του μέχρι τις άκρες του κόσμου. Πως μπορείς όμως να απολαύσεις στο έπακρον κάθε στιγμή σου στο μαγευτικό αυτό νησί;

Κυριακή των Βαΐων
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν των Βαγιώνε –όπως λένε και οι Κερκυραίοι- με τη λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, πολιούχου του νησιού. Μία μεγάλη διαδρομή κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης συνοδευόμενη και από τις 18 Φιλαρμονικές του νησιού. Στο τέλος θα μπορέσεις να απολαύσεις εύθυμα εμβατήρια από τις Φιλαρμονικές που παρελαύνουν στα πιο κεντρικά σημεία.

Μετά τη λιτανεία μία βόλτα ξεκινώντας από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ότι καλύτερο. Συνεχίζοντας προς τον πεζόδρομο Λιστόν θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις κερκυραϊκές και μη γεύσεις στα, στεγασμένα στις μεγάλες τοξωτές στοές με τις υπέροχες καμάρες, εστιατόρια ή έναν καφέ υπό τη σκιά των μεγάλων δέντρων χαζεύοντας τους περαστικούς. Έπειτα κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα μέσω της Καποδιστρίου θα βρεθείς στην περιβόητη πλατεία Σπιανάδα, τη μεγαλύτερη στην Κέρκυρα αλλά και στα Βαλκάνια, όπου ερασιτεχνικά γκρουπάκια ή η φιλαρμονική της πόλης θα σε συνοδεύουν με ρυθμούς κλασικής μουσικής και jazz.

Μεγάλη Δευτέρα
Οι κάτοικοι ξεχύνονται στα μαγαζιά για τα ψώνια των ημερών, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν την πρώτη λειτουργία της Μεγάλης Εβδομάδας. Κερκυραϊκή Κολομπίνα και Φογάτσα –παραδοσιακά τσουρέκια του νησιού- καθώς και μαντολάτο είναι μερικές από τις πρώτες μυρωδιές που θα σε καλοσωρίσουν και θα σε κάνουν να νιώσεις ότι το Πάσχα έρχεται.


Advertisement

Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη
Αφού ολοκληρωθεί η λειτουργία, ο ΟΚΕ (Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων) και η Δημοτική χορωδία έχουν οργανώσει θεματικές μουσικές ποιητικές βραδιές και συναυλίες. Αυτές τις τρεις μέρες θα μπορέσεις να οργανώσεις μερικές ακόμα εξορμήσεις όπως για παράδειγμα μία επίσκεψη στα Αχίλλειο, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης ή στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μία βόλτα στο Παλιό Φρούριο ή ακόμα μία εκδρομή μέχρι την Παναγία των Βλαχερνών και το Ποντικονήσι.

Η πρώτη καμπάνα της εκκλησίας την Μεγάλη Πέμπτη θα σημάνει το ξεκίνημα για το βάψιμο των αυγών, ενώ το πρωί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας πραγματοποιούνται διάφορα έθιμα. Στα χωριά οι γυναίκες πλέκουν ένα βαμβακερό γαϊτάνι σταματώντας κάθε φορά που απαγγέλλεται Ευαγγέλιο ενώ στην Καθολική Μητρόπολη (Duomo) ανάβουν 12 κεριά σβήνοντας ένα μετά την ανάγνωση κάθε Ευαγγελίου.


Advertisement

Μεγάλη Παρασκευή
Η μέρα αυτή ξεκινά με την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και την περιφορά αυτού σε ένα κατάλευκο σεντόνι. Στη συνέχεια με άνθη που έχουν μαζευτεί από τους πιστούς τα νεαρά κορίτσια στολίζουν των Επιτάφιο. Από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ οι δεκάδες Επιτάφιοι του νησιού θα αρχίσουν την περιφορά, με πρώτους της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο. Το βράδυ ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως θα περάσει από τα Μουράγια όπου θα τοποθετηθούν κεριά, που άναψαν κατά την περιφορά, στερεωμένα σε μικρές βάσεις, δημιουργώντας μία μακριά ίσια φωτεινή γραμμή. Συνοδευόμενος από ντόπιους και επισκέπτες ο επιβλητικός αυτός Επιτάφιος δίνει μία νέα διάσταση στην πένθιμη αυτή μέρα, με την «Παλαιά» Φιλαρμονική -ή αλλιώς την κόκκινη- να παίζει κομμάτια όπως το Adagio του Albinoni, τη Φιλαρμονική “Μάντζαρος” (μπλε)  την Marcia Funebre του G. Verdi, και τη Φιλαρμονική “Καποδίστριας” την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Μεγάλο Σάββατο
Στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, με αφορμή την Ανάσταση του Κυρίου στο Ιερό Ευαγγέλιο, τελείται το έθιμο του τεχνητού σεισμού.

Στις 9 το πρωί θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, λόγω του ότι έσωσε τον Κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία, μία παράδοση που ξεκίνησε από το 1550. Για άλλη μία φορά οι Φιλαρμονικές του νησιού θα ερμηνεύσουν παγκοσμίου φήμης πένθιμα εμβατήρια, δίνοντας το ρυθμό στην αρχαιότερη και πιο επιβλητική λιτανεία.


Advertisement

Μόλις τελειώσει η Ακολουθία της Μητρόπολης οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και οι μπότηδες πέφτουν κατά χιλιάδες από τα παράθυρα. Πήλινα κανάτια γεμάτα με νερό για να κάνουν πιο πολύ κρότο διαδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα μαζί με τις Φιλαρμονικές που θα σκορπιστούν και πάλι στους δρόμους παίζοντας το “Μην φοβάστε Γραικοί”.

Στην πιο μεγάλη πλατεία της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο πάλκο της Πάνω Πλατείας μικροί και μεγάλοι συρρέουν κατά χιλιάδες για την Αναστάσιμη Ακολουθία. Η πλατεία γεμίζει με λαμπάδες ενώ όλα τα γύρω μπαλκόνια φέρουν κι αυτά το φως. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα! Για άλλη μία φορά οι μπάντες θα ξεχυθούν στους δρόμους παίζοντας τώρα εύθυμα εμβατήρια, ενώ κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες, τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα) και πολύ κρασί κατακλύζουν τους δρόμους.

Από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και την Τρίτη ημέρα οι λιτανείες συνεχίζονται σε όλο το νησί, ενώ τα φαγοπότια και τα γλέντια δεν σταματούν ποτέ!

Υπάρχουν δεκάδες ακόμα πράγματα να κάνεις στην πανέμορφη Κέρκυρα, αν όμως αποφασίσεις να ακολουθήσεις τις παραδόσεις του νησιού τότε θα μπορέσεις να δεις ένα μεγάλο μέρος του και να το απολαύσεις στο μέγιστο μιας που αυτές τις μέρες όλα είναι πιο στολισμένα και γιορτινά.


Advertisement

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να εμπιστευτείς το επίσημο site του νησιού: http://www.corfu.gr/web/guest/ethima/pasha

Καλό ταξίδι!
Καλό Πάσχα!