Ιδού η Ρόδος – μέρος πρώτο: ένα χειμωνιάτικο ταξίδι

Την έχω επισκεφτεί καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, χειμώνα -όσο διαθέτει-. Σου λέω με κάθε βεβαιότητα ότι αξίζει όσο ακριβώς σου έχουν πει όσοι πήγαν και ενθουσιάστηκαν μαζί της. Σου λέω επίσης με κάθε βεβαιότητα, ότι αξίζει εξίσου να την επισκεφτείς φθινόπωρο ή άνοιξη – ή και χειμώνα,μιας που όπως είπα δεν διαθέτει ,αρκεί να μην πέσεις πάνω στην περίοδο των μουσώνων. Γι’ αυτό το λόγο, το άρθρο θα ακολουθήσουν δύο μέρη, το άρθρο της θερινής περιόδου και το άρθρο της χειμερινής περιόδου. Άκου λοιπόν πώς μπορείς να βρεθείς χειμώνα σε ένα νησί τόσο γνωστό για τα καλοκαίρια του σε παγκόσμια βάση, και να περάσεις εξίσου όμορφα.kolona

Ένας συνηθισμένος τίτλος, για ένα όχι και τόσο συνηθισμένο μέρος. Είναι αλήθεια πως η Ρόδος, νησί τετριμμένο λόγω των πενταήμερων εκδρομών του παρελθόντος, θεωρείται must προορισμός νησιού της Ελλάδας, όπως για την Ισπανία η Ίμπιζα. Την κοσμούν η Κοιλάδα των πεταλούδων, οι υπέροχες παραλίες, ένα μαγευτικό Πρασονήσι, την χαρακτηρίζουν ένα λιμάνι βγαλμένο από παραμύθια, χτισμένο σαν κάστρο γύρω-γύρω, που κρύβει μια εξίσου παραμυθένια Παλιά Πόλη, μεσαιωνική, πετρόχτιστη, σε κάποια σημεία απόκοσμη και καθηλωτική.

Η Ρόδος, όσο κοσμοπολίτικη, σύγχρονη, τουριστική είναι, άλλο τόσο μπορεί να σε μεταφέρει στο δικό της παραμύθι, αν την περπατήσεις ανενόχλητος, χωρίς να ακούς τις σειρήνες της νέας εποχής. Άλλωστε, κάποιος ιππότης ή κάποια νέα είναι κάπου εκεί και σε περιμένει.

Τώρα, φίλε και φίλη μου, δεν θα μιλήσουμε για παραλίες και μπλε νερά και αμμούδες. Από αυτές φαντάζομαι χόρτασες στις διακοπές σου – και αν δεν χόρτασες, ο καιρός τις τελευταίες βδομάδες δεν βοηθάει να τις νοσταλγείς. Γι’ αυτό και εγώ θα σου πω πώς να χαρείς ένα «ερημονήσι».

Σε γενικές γραμμές, η Ρόδος όταν κλείνει η θερινή περίοδος, αλλάζει σε ήσυχο μέρος, με τους φοιτητούληδες, τις οικογένειες, τους εργαζόμενους. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην τουριστική περιοχή της πόλης (Νιοχώρι) κλείνουν. Αν αποφασίσεις να πας στη Ρόδο εκείνη την περίοδο, μπορείς να μείνεις σε κάποια ξενοδοχεία που είναι ανοιχτά και τον χειμώνα, σε εκείνη την περιοχή! Επίσης, αν είσαι μοναχικός τύπος και σε ενδιαφέρει η περιπέτεια, μπορείς να μείνεις και σε ξενώνες της Παλιάς Πόλης, απόλυτα αντισυμβατικούς.

Φίλε και φίλη, όμως, μη φρικάρεις και μη νομίζεις πως μαγαζιά στη Ρόδο κλείνουν όπως όπως τον χειμώνα! Τα βραδάκια θα τιμήσεις την Παλιά Πόλη για ένα ποτό, ή και για περισσότερα, αφού σου δίνουν με χαρά το έναυσμα να βγεις έξω με τα πρώτα φώτα της ημέρας. Μπορεί να μη βρεις ανοιχτά τα τουριστικά βραδινά μαγαζιά της περιοχής Ορφανίδου και πέριξ, όμως δεν σε ενδιαφέρει και πολύ!

Στην Παλιά Πόλη, μπορείς να βρεις μπαράκια που απευθύνονται σε διαφορετικό κόσμο: φοιτητές, ελληνάδικα, ροκάδικα. Έτσι, μπορείς να ικανοποιήσεις κάθε γούστο σου. Μην παραλείψεις να κάνεις την περατζάδα σου από τον Πεζόδρομο, έναν πεζόδρομο με καφέ-μπαράκια κοντά στην αγορά, με επίσης μαγαζάκια για κάθε στυλ. Πολύ καλή ιδέα είναι και η παραλιακή στην πλευρά της Ψαροπούλας, με καφέ-μπαράκια για κάθε τύπο επίσης!destination-old-new-city-esperos-resorts4_0

Μπες και βόλταρε στην Παλιά Πόλη. Έχει κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δεν έχει κανέναν μα κανέναν πολεοδομικό σχεδιασμό, γι’ αυτό μπορεί να νιώσεις χαμένος, όμως σίγουρα περπατώντας θα βρεις μια από τις επτά εισόδους-εξόδους της, που οδηγούν στην Πλατεία Συντριβανίου.

Είναι ευκαιρία τώρα που δεν έχει ζέστη και ήλιο. Μην πάρεις ρολόι και μην αγχωθείς, παρά μόνο αν βραδιάσει. Πρόσεξε τα πέτρινα χαμηλά σπιτάκια, τις χαρακτηριστικές λάμπες των στενών καλντεριμιών που μοιάζουν σαν να πήδησαν από τον Μεσαίωνα -και ίσως να ξέμειναν και από τότε-. Σκέψου πως φοράς ένα υπέροχο φουστάνι ή μια πανοπλία και περπατάς. Η φαντασία και η πραγματικότητα μπορούν να κάνουν λίγη πλάκα καμιά φορά.

Καλή διασκέδαση!