10 + 1 πράγματα που είναι καλό να κάνεις πριν από κάθε σου ταξίδι

Αν ανήκεις σαν και εμένα στην κατηγορία των ατόμων που ο ενθουσιασμός τους ξεχειλίζει πριν από κάθε ταξίδι και ονειρεύονται μέρα και νύχτα να ταξιδέψουν όπου δείξει το δάχτυλο τους, στριφογυρίζοντας απλά την υδρόγειο τότε ίσως να έχεις βρεθεί και στη θέση μου… Τι είναι καλό να κάνω πριν από κάθε ταξίδι; Πώς μπορώ να αυξήσω τις πιθανότητες να πάνε όλα ρολόι χωρίς ατυχίες, απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις; Παρακάτω είναι μία λίστα με αυτά που θα μπορούσες να καθιερώσεις σαν ιεροτελεστία προετοιμασίας πριν από κάθε σου ταξίδι.

  1. Προγραμμάτισε την πρώτη σου μέρα

Την πρώτη μέρα πολύ σπάνια την εκμεταλλευόμαστε σωστά χαμένοι και αποπροσανατολισμένοι, προσπαθώντας να βρούμε εκείνο το δρόμο ή το ξενοδοχείο ή την στάση του λεωφορείου. Το καλύτερο όλων είναι να ορίσεις κάποια ώρα ξεκούρασης στο χώρο όπου θα μείνεις πριν ξεκινήσεις τις εξερευνήσεις σου. Έπειτα αναζήτησε που ακριβώς βρίσκεσαι, τι αξιοθέατα έχεις δίπλα σου και πως θα ήθελες να αξιοποιήσεις το χρόνο σου για την πρώτη γνωριμία με το μέρος. Προγραμματίζοντας την πιο πριν σε γλιτώνει από πιθανά μπερδέματα.

  1. Ψάξε, ψάξε και θα βρεις(!)

Αναζήτησε, ψαχούλεψε, γύρεψε, αποζήτησε, ερεύνησε , ΨΑΞΕΕΕ (πόσα ακόμα συνώνυμα να πω…) για το μέρος που θα πας. Και δεν εννοώ να κοιτάξεις μόνο φωτογραφίες και να δεις τα τυπικά και τετριμμένα. Όχι! Αναζήτησε events, festivals, μουσεία, αξιοθέατα, καφέ και ό,τι άλλο θα ήθελες να δεις και να επισκεφτείς.

  1. Φάρμακα

Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση… Από τον πιθανό πονοκέφαλο που μπορεί να εξελιχθεί σε ημικρανία, τις αλλεργίες που καραδοκούν, τον στομαχόπονο,…Ένα μικρό τσαντάκι με τα απολύτως απαραίτητα για σένα φάρμακα θα σε γλιτώσουν από την ταλαιπωρία μη χρειάζοντας να τρέχεις εδώ και εκεί αναζητώντας κάποιο φαρμακείο.

  1. Travel documents

Φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά μου έλεγαν από μικρή. Η ασφάλεια είναι το Α και το Ω σε ένα ταξίδι και όσο έξυπνα φερθείς τόσο ασφαλισμένος θα είσαι. Βγάλε φωτογραφία το διαβατήριό σου, την ταυτότητα σου, τα εισιτήρια σου και όλα αυτά τα εγγράφα που πρέπει να έχεις μαζί σου σε αυτό το ταξίδι. Έχε τα πάντα μαζί σου και επιδείκνυε τα αντίγραφα αντί των αυθεντικών για μεγαλύτερη ασφάλεια.

  1. Συνάλλαγμα

Αν ταξιδέψεις στο εσωτερικό βεβαιώσου πριν φύγεις να έχεις τα απαραίτητα χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να τρέχεις στα ΑΤΜ από εδώ και από εκεί. Επιπλέον, εξοικονόμησε τέλη ΑΤΜ σε μηχανήματα ψάχνοντας σημειώνοντας που υπάρχει η δική σου τράπεζα.

Αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, η πιο οικονομική λύση είναι να επισκεφτείς ένα ΑΤΜ μόλις φτάσεις στον προορισμό σου. Τα περισσότερα διεθνή αεροδρόμια έχουν πολλά αλλά αν πετάς σε μικρότερο αεροδρόμιο σε αναπτυσσόμενη χώρα, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα υπάρχει ένα ή ότι θα λειτουργεί σωστά. Ζούμε όμως και στην εποχή της ψηφιοποιήσεις και για αυτό εξασφάλισε στον εαυτό σου μια μορφή κάρτας.

  1. Όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο

Αυτό φυσικά σχετίζεται με τον καθένα μας. Τι ορίζεις εσύ για τα απολύτως απαραίτητα για να έχεις στην τσάντα σου κάθε στιγμή της περιπλάνησης σου; Από την ομπρέλα, την φωτογραφική μηχανή και τον ταξιδιωτικό οδηγό μέχρι τα σνακς, την αντιηλιακή κρέμα και το μπλοκ ζωγραφικής. Εσύ αποφασίζεις αλλά σκέψου και την πλάτη σου(!)

  1.  Μια καλή ματιά στα μεταφορικά μέσα

Αν ήταν να κρατήσεις κάτι από όλα αυτά τότε κράτα αυτό. Είναι ένα πάθημα που μου γίνεται πάντα μάθημα γιατί και εγώ με την σειρά μου το ξεχνάω. Πριν πας τον προορισμό σου δες τι ΜΜΜ έχει. Εκτύπωσε ή αποθήκευσε στο κινητό σου ένα χάρτη με τις γραμμές που σε ενδιαφέρουν, δες τις τιμές των εισιτηρίων και τις τυχών προσφορές που μπορεί να έχουν. Επίσης μάρκαρε τις στάσεις στις οποίες θα κινείσαι.

  1. Αποσκευές

Αυτόν τον πονοκέφαλο ποτέ δεν τον γλιτώνουμε δυστυχώς. Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει την δική της πολιτική στην επιλογή αποσκευών. Για να μην πληρώνεις τελευταία στιγμή τα παραπάνω κιλά που κουβάλησες ή να βάλεις όσα πιο πολλά μπορείς από την ξεχειλισμένη σου βαλίτσα πάνω σου και να μετατραπείς σε μία παρωδία Εσκιμώου- κρεμμυδιού με στρώσεις από ότι υπάρχει πάνω πάνω στην βαλίτσα τότε επισκέψου την ιστοσελίδα της ταξιδιωτικής εταιρείας σου και δες τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις.

  1. “Tι θα κάνω τόσες ώρες;”

Αυτή η ερώτηση περνάει κάθε φορά από το μυαλό μου και ειδικά όταν ξέρω πως το ταξίδι θα έχει μεγάλη διάρκεια. Ετοίμασε ταινίες, επεισόδια από τις σειρές που παρακολουθείς, λίστες αναπαραγωγής, κανένα βιβλίο, περιοδικά, το σημειωματάριο σου, το μπλοκ ζωγραφικής σου,… με ό,τι εσύ θέλεις για να μην μακρολογώ. Επιπρόσθετα εκτός από τους φορτιστές και τα ακουστικά σου σκέψου να προμηθευτείς ένα power bank για να μην μείνεις ποτέ χωρίς καύσιμα τις (ατελείωτες!!!) ώρες στο λεωφορείο, τρένο, καράβι, αεροπλάνο, αερόστατο, διαστημόπλοιο…

  1. Ασφάλεια

Όπως προείπα η ασφάλεια σου είναι το παν. Για αυτό τηλεφώνησε για να διαπιστώσεις αν όντως έγινε η κράτηση στο ξενοδοχείο, πριν κλείσεις δωμάτιο διάβασε προσεκτικά τις κριτικές από διάφορα site, συμβουλέψου φίλους και γνωστούς σου που ίσως να έχουν βρεθεί εκεί ακόμα και από τους λεγόμενους travel bloggers για να έχεις εξασφαλισμένη μία άνετη και σίγουρη(τρομακτική μουσική) διαμονή.

  1. Προγραμμάτισε την τελευταία σου μέρα

Και ναι έφτασε αυτή η μέρα… Την ημέρα αυτή άφησε την για να ηρεμήσεις και να δεις ό,τι δεν έχεις προλάβει ή ίσως θα ήθελες να ξαναδείς. Αυτή η τελευταία «συμβουλή» αφορά κυρίως το ταξίδι της επιστροφής. Πριν φύγεις από το ξενοδοχείο φρόντισε να έχεις φορτισμένο το κινητό σου και όλα σου τα πράγματα έτοιμα από βραδύς όπως λέει και η γιαγιά μου για να μην χρονοτριβείς και χάνεις την ώρα σου άσκοπα έχοντας άπλετο χρόνο να απολαύσεις τις τελευταίες σου ώρες πριν γυρίσεις στην καθημερινότητα σου.

 

Βρες και στριφογύρισε και εσύ μία υδρόγειο σφαίρα και άφησε το δάχτυλό σου να αποφασίσει για τον επόμενο προορισμό σου. Μην ξεχάσεις όμως να προετοιμαστείς και κατάλληλα 😉

Καλό ταξίδι και καλό πακετάρισμα!!