Κινηματογράφος

10 ταινίες για την ελληνική μυθολογία και αρχαιότητα

Από μικρό, με θυμάμαι, να κάθομαι να διαβάζω με τις ώρες εικονογραφημένα βιβλία που αφορούσαν την ελληνική μυθολογία. Αγαπημένο μου απ’όλα τα βιβλία ήταν ένα κλασσικό κόκκινο (που πιστεύω όλοι το είχαν) το οποίο περιέγραφε τους άθλους του Ηρακλή στο πρώτο του μέρος και τις περιπέτειες του Θησέα στο δεύτερο. Ωστόσο, η Ιλιάδα του Ομήρου αποτελούσε τo αγαπημένο μου μυθολογικό έργο. Από τους ήρωες και τους θεούς μέχρι τα απίστευτα μυθικά τέρατα, τους πολέμους και τις τελετουργικές πράξεις τους, η εξιστόρηση τέτοιων μύθων μου οργίαζαν την φαντασία. Ο κινηματογράφος που έχει μετατρέψει βιβλία και comics σε τεράστιες επιτυχίες, φυσικό και επόμενο να φέρει στη μεγάλη οθόνη κάποιες αξιόλογες μυθολογικές περιπέτειες αλλά και ιστορικές εξελίξεις. Παρακάτω θα σχολιάσω τις 10 καλύτερες ταινίες ή καλύτερα αγαπημένες μου.

10. Helen Of Troy (2003)

helen-of-troy

Η ταινία κινείται γύρω από το βασικό αίτιο του Τρωικού Πολέμου που δεν ήταν άλλο από την ωραία Ελένη, όπως μαρτυρά και ο τίτλος αλλά και του ερωμένου της, του πρίγκιπα της Τροίας, τον Πάρη, ο οποίος την έκλεψε από τον νόμιμο σύζυγό της, τον Μενέλαο, βασιλιά της Σπάρτης. Αναφορά γίνεται και στην αφορμή του Τρωικού Πολέμου, στο γνωστό μήλο της Έριδος. Κατά τ’άλλα, η ταινία περιγράφει την αρχή και την εξέλιξη του πολέμου και επισημαίνει πολλά βασικά στάδιά του όπως την θυσία της Ιφιγένειας για να πραγματοποιηθεί η εκστρατεία των Ελλήνων, την αρπαγή της ωραίας Ελένης, την λογική της παράνοιας της Κασσάνδρας, τις μονομαχίες Μενελάου εναντίον Πάρη και Αχιλλέα εναντίον Έκτορα και την κατάκτηση της Τροίας μέσω του Δούρειου Ίππου. Η ταινία δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο απλά την παρακολουθούσα συνεχώς μικρός στην τηλεόραση, όταν έπαιζε και μου’χει μείνει. Έπρεπε, άλλωστε, να ξεκινήσω την δεκάδα μου με κάποιον τρόπο. Α, και επίσης κακή επιλογή στο cast για τον Αχιλλέα, καθώς ο ηθοποιός που τον υποδύθηκε ήταν φαλακρός. Όχι ότι έχω τίποτα με τον ηθοποιό, αλλά ως γνωστόν ο Αχιλλέας στην μυθολογία αναπαριστάται μακρυμάλλης. Η ταινία βλέπεται όμως ευχάριστα!

9. Clash of the Titans (2010)

clash-of-the-titans-2010-001

Η ταινία κυκλοφόρησε στον κινηματογράφο το 2010 και αποτελεί remake της ομώνυμης ταινίας του 1981. Όποιος αντέχει την cultίλα και την χρήση των παλιών εφέ της τότε εποχής, του τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Να πω ακόμη ότι όπως σε αυτήν την ταινία αλλά και σε άλλες η μυθολογία δεν παρουσιάζεται πιστά, όπως είναι γραμμένη. Η αμφισβήτηση των ανθρώπων προς τους θεούς είναι η αφορμή που ο Άδης επισκέπτεται τη γη και αφήνει στο Άργος έναν θαλάσσιο δράκοντα, το Κράκεν (κήτος στη μυθολογία), το οποίο θα αφανίσει την ανθρωπότητα αν δεν θυσιαστεί η Ανδρομέδα. Έτσι, ο Περσέας, που είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας και γιος του θεού Δία, ηγείται της βασιλικής φρουράς σε μια εκστρατεία για να σκοτώσουν το Κράκεν. Ο πατέρας του θα τον βοηθήσει, μετά την προδοσία που δέχτηκε από τον αδερφό του, τον Άδη, στέλνοντάς του έναν μαύρο Πήγασο και ένα σπαθί, το οποίο σφυρηλατήθηκε στον Όλυμπο. Ο Περσέας θα χρειαστεί να σκοτώσει την Μέδουσα και να πάρει το κεφάλι της, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να κατατροπώσει το Κράκεν, κάτι το οποίο καταφέρνει και σώζει έτσι την Ανδρομέδα. Η ταινία περιέχει στιγμές δράσης καθ’όλη τη διάρκεια της και έχει για Δία τον Liam Neeson, δύο λόγοι για τους οποίους πρέπει να τη δείτε.

8. Alexander (2004)

alexander-1

Ok, ο Μέγας Αλέξανδρος μπορεί να μην είναι πρόσωπο της μυθολογίας και να αποτέλεσε ιστορικό πρόσωπο αλλά δεν μπόρεσα να μην βάλω τη συγκεκριμένη ταινία στην λίστα μου. Μέσω της αφήγησης του Πτολεμαίου, που υποδύεται ο τεράστιος Anthony Hopkins γίνεται η εξιστόρηση της ζωής του ξακουστού βασιλιά της Μακεδονίας. Όταν δολοφονείται ο Φίλιππος Β’, αναλαμβάνει αυτός την ηγεσία και είναι υπεύθυνος για την εκστρατεία κατά των Περσών που είχε σχεδιάσει ο πατέρας του. Όταν εκπληρώσει το στόχο του και αφήσει την τελευταία του πνοή στα 33 του χρόνια, θα έχει κατακτήσει πολλά περισσότερα από μία απλή νίκη ενάντια στον Δαρείο. Το cast της ταινίας έχει πολλά ονόματα γνωστών ηθοποιών όπως Colin Farrell, Angelina Jolie, Jared Leto και Van Kilmer.

7. 300 : Rise of an Empire (2014)

300-rise-of-an-empire-themistocles

Η ταινία αυτή βρίσκεται στη λίστα ίσως επειδή η Eva Green, που υποδύθηκε την Αρτεμισία, την απογείωσε λιγάκι. Λιγάκι μωρέ! Ατάκα της ταινίας από την ίδια στον Θεμιστοκλή: «You fight much harder than you f*ck!» Είναι η δεύτερη στη σειρά ταινία, μετά τους «300» του Λεωνίδα και φυσικά θα τη σχολιάσουμε και αυτή αργότερα. Τα γεγονότα των Θερμοπυλών και αυτών του «Rise of an Empire» εκτυλίσσονται συγχρόνως. Το πρόσωπο της ταινίας είναι ο Θεμιστοκλής, ο οποίος μετά τη θυσία των Σπαρτιατών είναι πρόθυμος να συγκεντρώσει και να ενώσει όλους τους Έλληνες για να αμυνθούν την Περσική πολιορκία, εκτός από τους Σπαρτιάτες που είναι ανένδοτοι. Ωστόσο, επέρχεται η ανατροπή όταν η Cersei..εε η Γοργώ, γυναίκα του Λεωνίδα θα αναλάβει να ηγηθεί του Σπαρτιατικού ναυτικού στόλου και μαζί με στόλους άλλων πόλεων-κρατών θα νικήσουν τους Πέρσες, στην ιστορική ναυμαχία του Αρτεμισίου. Η σκηνοθεσία και τα slow-motions του Noam Murro ξεχωρίζουν αλλά ταυτόχρονα κουράζουν, ενώ το αίμα είναι υπερβολικό σε σημείο να τη χαρακτηρίζει άνετα κάποιος splatter. Παρ’όλα αυτά η ταινία κλείνει με «War Pigs» από Black Sabbath και παίρνω όλες τις κακίες μου πίσω.

6. Immortals (2011)

immortal

Αθάνατοι χαρακτηρίζονται οι θεοί και οι τιτάνες, οι οποίοι μονομάχησαν πριν την δημιουργία της ανθρωπότητας, με νικητές τους πρώτους και με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να φυλακίζονται στα Τάρταρα. Η ταινία έχει καταπληκτικά πλάνα και απίστευτες μονομαχίες που βασίστηκαν σε χορογραφικές κινήσεις. Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Θησέας, στον οποίο έχει ανατεθεί από τον Δία να πολεμήσει τον βασιλιά Υπερίωνα. O δεύτερος αναζητά απεγνωσμένα το «Epirus Bow», ένα τόξο με το οποίο θα αφανίσει το ανθρώπινο γένος, ξεκινώντας με την ελευθέρωση των Τιτάνων. Τότε, ο Ηρακλής, η Αθηνά, ο Απόλλωνας, ο Δίας και ο Ποσειδώνας θα κατέβουν στη γη για να τους εξολοθρεύσουν αλλά θα πεθάνουν εκτός από τους δύο τελευταίους. Ο Θησέας καταφέρνει να σκοτώσει τον Υπερίωνα, ο Δίας καταστρέφει το τόξο, γκρεμίζει τα Τάρταρα και γυρνάει στον Όλυμπο μαζί με το πτώμα της κόρης του Αθηνάς, αλλά και με τον θνητό ήρωα, λίγο πριν τον πλακώσουν τα ερείπια, με αποτέλεσμα να γίνει αθάνατος. Αξιοσημείωτη και η μονομαχία του Θησέα με τον Μινώταυρο, μια σκηνή που δεν θυμίζει σε τίποτα την εκδοχή της μυθολογίας. Στο ρόλο του Θησέα συναντάμε…τον Superman, Henry Cavill ενώ τον ρόλο του Υπερίωνα υποδύεται ο Mickey Rourke.

5. Jason and the Argonauts (2000)

jason-and-the-argonauts-2000

Άλλη μια ταινία που κέντρισε το ενδιαφέρον μου σε παιδική μου, τότε, ηλικία. Το περιεχόμενό της είναι, φυσικά, η Αργοναυτική Εκστρατεία, μίας από τις πιο όμορφες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Ο μικρός Ιάσονας γίνεται αυτόπτης μάρτυρας στη δολοφονία του πατέρα του και βασιλιά της Ιωλκού, Αίσονα από τον θείο του, τον Πελία και γλυτώνει στο τσακ και την δικιά του δολοφονία. Είκοσι χρόνια αργότερα θα γυρίσει στην πατρίδα του για να διεκδικήσει τον θρόνο, ως νόμιμος διάδοχος. Για να το καταφέρει αυτό, θα πρέπει να προσφέρει στον Πελία, το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα.

Κατασκευάζεται, έτσι, η Αργώ, το πλοίο με το οποίο θα σαλπάρουν για το βασίλειο του Αιήτη και μαζεύεται το πλήρωμα, από το οποίο ξεχωρίζουν οι Ηρακλής και Ορφέας. Τα εμπόδια που θα συναντήσουν στο ταξίδι τους είναι αρκετά, όπως τον θεό Ποσειδώνα, τις Άρπυιες, τις γυναίκες-δολοφόνους ανδρών της Λήμνου και τις συμπληγάδες πέτρες. Δεινά και περιπέτειες θα περιμένουν τον Ιάσονα και στην Κολχίδα αλλά χάρη στη Μήδεια θα καταφέρει να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας και την ίδια πίσω στην Ιωλκό. Το τέλος της ταινίας θα βρει τον Πελία νεκρό και τον Ιάσονα να αποκτά τον θρόνο του πατέρα του και να παντρεύεται τη Μήδεια. Τον Ιάσονα ενσαρκώνει ο Jason London, γνωστός από την ταινία «Dazed and Confused».

4. The Odyssey (1997)

odyssey-the-tv-movie-poster-1997-1020221824

Αναμφισβήτητα, ο αγαπημένος μου χαρακτήρας από την μυθολογία είναι ο πρωταγωνιστής του δεύτερου ομηρικού έπους, ο Οδυσσέας. Ο βασιλιάς της Ιθάκης πέρα από τα πολύχρονα βάσανά του στην Τροία αλλά και στον γυρισμό του προς την πατρίδα του, τα οποία σε κάνουν να τον λυπηθείς και να τον αγαπήσεις για το πείσμα του, ήταν επίσης ιδιοφυής και δημιουργικός.

Η ταινία αφορά το γεμάτο περιπέτειες ταξίδι επιστροφής του στην Ιθάκη, μετά την κατάκτηση της Τροίας, με δικό του τέχνασμα, τον Δούρειο Ίππο. Το ταξίδι του περιλαμβάνει πολλές δοκιμασίες, στις οποίες τον υπέβαλε ο Ποσειδώνας, μετά την αλαζονεία του προς του θεούς. Από αυτές ξεχωρίζουν η επίσκεψη στο νησί του Κύκλωπα Πολύφημου, στο νησί της Κίρκης, στον κάτω κόσμο, στο νησί της Καλυψούς και το αποκορύφωμα των τεράτων, Σκύλλα και Χάρυβδη που κατέστρεψαν τα πλοία του και σκότωσαν όλο το πλήρωμά του. Ωστόσο, ο ίδιος θα γλυτώσει και αφού καταφέρει να επιστρέψει στο βασίλειό του, θα χρειαστεί να εξουδετερώσει όλους τους μνηστήρες που διεκδικούν την Πηνελόπη, αφού όλοι πιστεύουν πως είναι νεκρός. Και λογικό, 20 χρόνια έλειπε! Αλλά με τη βοήθεια του γιου του, Τηλέμαχου και της θεάς Αθηνάς θα πάρει πίσω ό,τι είναι δικό του. Ο Armand Assante κέρδισε πραγματικά τις εντυπώσεις μου για τον τρόπο με τον οποίο ενσάρκωσε τον πολυμήχανο Οδυσσέα, ενώ από το cast ξεχωρίζουν οι Christopher Lee και οι δικοί μας, Γιώργος Βογιατζής και Ειρήνη Παππά.

3. Ηρακλής : Πέρα από τον μύθο (1997)

hercules-meg

Όσοι δεν έχετε δει αυτήν την ταινία κινουμένων σχεδίων να σταματήσετε τώρα ό,τι κάνετε και ΝΑ ΤΗ ΔΕΙΤΕ! Τι πάει να πει ότι είστε 20 και 30 χρονών; Δεν έχει καμία σημασία! Αποτελεί την 35η κινηματογραφική παραγωγή της Walt Disney και το περιεχόμενο της είναι μυθολογικό, κωμικό και μουσικό. Η γέννηση του μικρού Ηρακλή στον Όλυμπο είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός για τους θεούς του Ολύμπου, πόσο μάλλον για τον πατέρα του, τον Δία, εκτός από τον Άδη. Ο βασιλιάς του κάτω κόσμου απαγάγει τον μικρό θεό, τον μεταφέρει στη γη και θέλει να τον ξεφορτωθεί, εξαιτίας μιας προφητείας από τις Μοίρες, κάτι που όμως δε θα καταφέρει. Ωστόσο, θα τον μετατρέψει σε θνητό,αλλά οι δυνάμεις του θα παραμείνουν στην κατοχή του.

Μεγαλώνοντας, γίνεται ένας ήρωας, με τη βοήθεια του Φιλ και του Πήγασου. Σώζει την Μεγκ από έναν κένταυρο, την οποία ερωτεύεται αλλά αυτή αποκαλύπτεται ότι δούλευε για τον Άδη. Αυτός, αφού θα εξαλείψει τις δυνάμεις του Ηρακλή, θα ελευθερώσει τους Τιτάνες, οι οποίοι θα αιχμαλωτίσουν τους θεούς του Ολύμπου. Ο Ηρακλής θα ξανά αποκτήσει τις δυνάμεις του, αφού νικήσει έναν Κύκλωπα αλλά θα χάσει την Μεγκ, η οποία θα θυσιαστεί για να σώσει τον αγαπημένο της. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας θα ελευθερώσει τους θεούς και αργότερα θα κατεβεί στον κάτω κόσμο για να ανταλλάξει την ψυχή του με αυτήν της Μεγκ. Για αυτή του την πράξη θα αποκτήσει την θεϊκή του υπόσταση και πάλι και μαζί τη Μεγκ θα μεταφερθούν στον Όλυμπο, τον οποίο θα εγκαταλείψουν για να ζήσουν στη γη. Την ταινία, αξίζει να τη δείτε μεταγλωτισμένη, καθώς έχει πάρα πολλά καμένα αστειάκια. Στον ρόλο του Ηρακλή ακούγεται ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ενώ στον ρόλο του τραγοπόδαρου Φιλοκτήτη ο Λάκης Λαζόπουλος. Όσοι λατρεύουν, λοιπόν, τα κινούμενα σχέδια και τη μυθολογία το «Ηρακλής: Πέρα από τον μύθο» συνδυάζει αυτά τα δύο σε ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

2. 300 (2006)

300-gerard-butler

Ίσως θα έπρεπε να βρισκόταν στην πρώτη θέση αλλά όπως είπα θα βάλω υπ’όψιν το υποκειμενικό μου κριτήριο και γι’αυτό η επική ταινία των «300» καταλήγει δεύτερη στη λίστα μου. Να τονίσω και στην εν λόγω ταινία ότι δεν αντλεί το περιεχόμενό της από την ελληνική μυθολογία αλλά από την αρχαία Ελλάδα. Από που να πρωτοξεκινήσεις γι’αυτήν την ταινιάρα;! Καταπληκτική σκηνοθεσία του Zack Snyder, του οποίου κάθε ταινία μοιάζει σαν ένα ζωντανό comic δράσης. Το στυλ του είναι μοναδικό σ’αυτήν την ταινία, καθώς καθ’όλη τη διάρκεια των μαχών των Σπαρτιατών με τους Πέρσες στις Θερμοπύλες τα zoom-in σε συνδυασμό με τα slow motions που κάνει στον Λεωνίδα και όχι μόνο προβάλλουν την ένταση τόσο του ίδιου όσο και του χάους που επικρατεί. Στον ρόλο του βασιλιά της Σπάρτης, ο Gerard Butler, ο οποίος ενσαρκώνει έναν σκληροτράχηλο και ατρόμητο Λεωνίδα, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό. Η ατάκα του που κλέβει την παράσταση είναι φυσικά το «This is Sparta!» στον αγγελιοφόρο του Ξέρξη που ζητά μέσω αυτού να παραδοθεί ο σπαρτιατικός λαός. Στο στενό των Θερμοπυλών, οι Σπαρτιάτες θα υπομείνουν με σθένος και ανδρεία την πίεση των Περσικών στρατευμάτων, μέχρι ο Εφιάλτης να τους προδώσει και να οδηγήσει τους στρατιώτες του Ξέρξη πίσω από το πέρασμα.

1. Troy (2004)

troyy

Πριν εξέφρασα τα παράπονά μου για τον Αχιλλέα στο «Helen of Troy». Σ’αυτήν την ταινία τα λόγια περισσεύουν νομίζω για τον Αχιλλέα που κλέβει την παράσταση ως ο κεντρικός ήρωας της πρώτης ταινίας που επέλεξα να ολοκληρώσω τη λίστα μου. Βασισμένη στο έπος του Ομήρου, την Ιλιάδα, η οποία μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη με μεγάλα ονόματα να συμπληρώνουν το cast. Ανάμεσά τους ο Brad Pitt στον ρόλο του Αχιλλέα, ο Eric Bana στον ρόλο του Έκτορα, ο Sean Bean στον ρόλο του Οδυσσέα -να και μια ταινία που δεν πεθαίνει ο χαρακτήρας του!-, ο Orlando Bloom στον ρόλο του Πάρη και μία απ’τις πολλές χολιγουντιανές μου αγάπες, η Diane Kruger στον ρόλο της ωραίας Ελένης.

Όλοι οι Έλληνες σαλπάρουν για την Τροία με σκοπό να πάρουν πίσω την ωραία Ελένη από τον Πάρη, εκτός από τον Αχιλλέα που ταξιδεύει στο Ίλιον για την δόξα και για να γραφεί το όνομά του στην ιστορία. Όπως ανέφερα η ταινία έχει ως επίκεντρο τη ζωή του αρχηγού των Μυρμιδόνων, παρουσιάζοντας τον σαν αντιδραστικό πολεμιστή, πεισματάρη εραστή, ξεροκέφαλο άνθρωπο αλλά πραγματικά ανίκητο, κάτι το οποίο φαίνεται από την αρχή της ταινίας όταν σκοτώνει έναν μεγαλόσωμο νικητή για πλάκα! Highlight της ταινίας είναι φυσικά η πρώτη μάχη στην παραλία μεταξύ των Τρώων και των Μυρμιδόνων ΜΟΝΟ παρακαλώ αλλά και η απίστευτη μονομαχία του Έκτορα με τον Αχιλλέα έξω από τα τείχη της Τροίας, η οποία βασίστηκε σε καταπληκτικές χορογραφικές κινήσεις.

About the author

Βασίλης Μαντζανάς