Επικαιρότητα

18 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Γραβάτας

Written by Demi Kargatzi

Η σημερινή ημέρα και το σημερινό άρθρο είναι αφιερωμένα στους λάτρεις της πολυσυζητημένης γραβάτας. Το αξεσουάρ αυτό, που συμπληρώνει τέλεια το κομψό στυλ των ανδρών, και όχι μόνο, έχει τις ρίζες του στην Κροατία. Κροάτες στρατιώτες  που συμμετείχαν στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648), παρουσιάστηκαν στο Λουδοβίκο της Γαλλίας το 1635 για να αποσπάσουν επαίνους και τιμές. Τα δεμένα μαντήλια στο λαιμό των στρατιωτών ήταν αυτά που προξένησαν μεγάλη εντύπωση στο Γάλλο μονάρχη κι αυτό τον ώθησε να εισάγει το «κροάτικο στυλ» και να ιδρύσει το σύνταγμα των Royal Cravattes, των «βασιλικών γραβατών». Οι αξιωματικοί μετά απ΄ αυτό το γεγονός, φορούσαν γραβάτες από μετάξι, ενώ οι απλοί στρατιώτες γραβάτες φτιαγμένες από κατώτερης ποιότητας υφάσματα. Το ταξίδι της γραβάτας συνεχίστηκε από τη Γαλλία στο Βέλγιο και την Ολλανδία και διαδόθηκε χρόνο με το χρόνο στην Αγγλία και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Ρωτώντας γυναίκες και άνδρες του σήμερα, διαπιστώνω ότι ο συμβολισμός της γραβάτας έχει αλλάξει ελάχιστα στο πέρασμα των αιώνων. Συνδέεται άμεσα με την εξουσία και την επισημότητα, ενώ ακόμα πολλοί είναι αυτοί που δυσκολεύονται να ενσωματώσουν στο ντύσιμο τους ένα τόσο καλαίσθητο αξεσουάρ που τονίζει το στέρνο και τον κορμό του άνδρα. Πέρα από τα επαγγέλματα που απαιτούν -σχεδόν- τη γραβάτα στο ανδρικό ντύσιμο, σε γενικές γραμμές τα ελληνικά αρσενικά δε συνηθίζουν να επιλέγουν χωρίς σοβαρό λόγο να φορέσουν γραβάτα.

Η γυναικεία άποψη, ισχυρίζεται ότι η γραβάτα έχει εκλείψει σε μεγάλο βαθμό από την ανδρική γκαρνταρόμπα. Αυτό συμβαίνει, γιατί πλέον η γραβάτα είναι μια ξεπερασμένη μόδα. Εάν όμως αυτό αναλυθεί, δεν έχει λείψει μόνο η γραβάτα από τον ανδρικό πληθυσμό αλλά και τα χαρακτηριστικά που αυτή προσδίδει. Αρρενωπότητα, κύρος, σεβασμός. Μας λείπουν οι άνδρες παλαιάς κοπής με τις γραβάτες και τα καλογυαλισμένα παπούτσια και κατά τη γνώμη μου, δεν αποτελεί ξεπερασμένη μόδα, όπως το αποκαλούν. Πολύ περισσότερο, αποτελεί ασυνείδητη αποποίηση τέτοιων χαρακτηριστικών από το ανδρικό φύλο και καταναγκαστική αποδοχή της κατάστασης από το γυναικείο φύλο. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η γραβάτα στο γυναικείο look θεωρείται κάτι το εντελώς αντισυμβατικό.

Ναι, σίγουρα έχουμε εκσυγχρονιστεί κι έχουμε απαλλαγεί από τέτοιους πουριτανισμούς αλλά δεν νομίζω πως βρέθηκε κανείς ακόμα, άνδρας ή γυναίκα, να καταρρίψει τα πρότυπα των παλαιότερων

Paul Newman,                                       Alain Delon,
paul-newman  tumblr_mb8os3vsgo1qfex1b

Elvis Presley,                                                 Pierce Brosnan                      0-0990890uoijklpierce-brosnan

και φυσικά του Νίκου Κούρκουλου.

nikos-kourkoulos1.

Επομένως, ίσως τελικά να χρειαζόμαστε μια μικρή δόση «γραβάτας» για να μας θυμίζει απλά και μόνο τις παλιές καλές εποχές..

 

About the author

Demi Kargatzi

Κρητικιά με μικρασιάτικες ρίζες, έχω πάντα στο μυαλό μου την καλοπέραση, τους φίλους και την οικογένεια μου. Αγαπώ τη δουλειά μου, τη ανθρώπινη φύση με τις ατέλειες της και φυσικά την πανέμορφη γλώσσα μας που είναι ικανή ν' αποτυπώσει ψυχές πάνω σε χαρτί. Το σημαντικότερο για μένα είναι ν' ακούς με προσοχή όλους αυτούς που έχουν κάτι να σου πουν.