amazing-spicy-red-pasta-with-lentils-and-gf-pasta-vegan-plantbased-glutenfree-recipe-healthy-dinnerΤι θα μαγειρέψες σήμερα;
Γιόρτασε κι εσύ φτιάχνοντας τα αγαπημένα σου χορταστικά και γευστικότατα ζυμαρικά!

Σχετικά με την ημέρα:
Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών. Γιορτάζεται σα σήμερα, 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.

Ποιός τα δημιούργησε;
Τα ζυμαρικά αν και θεωρούνται το εθνικό φαγητό της Ιταλίας λέγεται πως δημιουργήθηκαν πρώτα από τους αρχαίους Ελληνες με την ονομασία «λάγανον», φαρδιά και πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι. Κατά τον 8οαιώνα π.χ. μεταφέρθηκαν στην Ιταλία από τους πρώτους Ελληνες έποικους και έτσι η ονομασία έγινε «laganum», τα γνωστά σε όλους λαζάνια. Υπήρχαν παρ’όλα αυτά και στον Αραβικό κόσμο και Κίνα με την ονομασία «rishta», σύμφωνα με μεσαιωνικά κείμενα του Ισλάμ. Συμπέρασμα; Λατρεύτηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο από νωρίς!

Θρεπτική αξία των ζυμαρικών: 
Τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής Μεσογειακής πυραμίδας και δε θεωρούνται άδικα πλήρες γεύμα! Γιατί; Αρχικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β που με λίγα λόγια προσφέρουν ενέργεια! Κυρίως περιέχουν υψιλό ποσοστό σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι απορροφώνται σιγά σιγά από τον οργανισμό μας. Το γεγονός αυτό τα καθιστά και τόσο χορταστικά! Είναι επίσης χαμιλά σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Ναι καταρρίπτεται ο μύθος «Τα ζυμαρικά παχαίνουν»! Αν είναι παχυντικά ή όχι, εξαρτάται από31-pasta-1-jpg-pagespeed-ce-uzfc_cuedz τον τρόπο σερβιρίσματός τους!

Τι ζυμαρικά να επιλέξω;
Η αλήθεια είναι πως άμα αρχίσουμε να κατανομάζουμε κάθε είδος ζυμαρικού που κυκλοφορεί εκεί έξω, δε θα τελειώσουμε ούτε αύριο! Ενδεικτικά μπορείς να επιλέξεις από:
σπαγγέτι, μακαρόνια (διάφορων μεγεθών), πένες, φαρφάλες, κανελόνια, λαζάνια, χυλοπίτες, βίδες και άλλα πάρα πολλά! Οι επιλογές σου όμως δε σταματάνε εδώ. Επέλεξε μεταξύ ζυμαρικών ολικής άλεσης ή άσπρα, με αυγό ή χωρίς, με λαχανικά, βιολογικά ή μη, με γέμιση ή χωρίς γέμιση κ.α
Ορεξη να ‘χουμε να δοκιμάζουμε!

Ήξερες ότι;

1) Ο παραδοσιακός τρόπος μαγειρέματος ζυμαρικών από τους Ιταλούς είναι «al dente».
2) Η Ιταλία το 1995 παρήγαγε 1,432,990 τόνους σπαγγέτι και εξήγαγε 74,000! Μέχρι το 2011 η παραγωγή είχε φτάσει τους 3,247,322 τόνους!
3) Τα φρέσκα ζυμαρικά δε χρειάζονται βράσιμο περισσότερο από 3′. Στα ξερά η ώρα βρασίματος ποικίλει ανάλογα με το είδος. Συνήθως περίπου στα 7-10′.
4) Τα δημοφιλέστερα πιάτα ζυμαρικών είναι: mac and cheese, μακαρόνια μπολονέζ και λαζάνια.
5) Τα ξερά ζυμαρικά διατηρούνται μέχρι και ένα χρόνο. Τα μαγειρεμένα μπορείς να τα καταψύξεις μέχρι και 3 μήνες.
6) Παραδοσιακά τρώγονταν με τα χέρια!
7) Μπορείς να δώσεις ζυμαρικά στο σκύλο ή στη γάτα σου! Για την ακρίβεια λέγεται πως βοηθούν στην ανάπτυξή τους και κάνουν το τρίχωμά τους λαμπερό και υγιή.

Μερικές ιδέες για να εμπνευστείς!

recipe_main_5Ζύμη για ζυμαρικά

mac-and-cheese-syntagi
Mac and Cheese (Μακαρόνια με τυρί)

spaggeti-mpolonez-me-melitzana-piperia-kai-giaourti
Σπαγγέτι μπολονέζ με μελιτζάνα, πιπεριά και γιαούρτι

recipe_main________________________________________
Κοχύλια στο φούρνο με σπανάκι και φέτα

a024589ef2ad4a5085f195ba12696a66Πένες ολικής με σως αβοκάντο

Ονομάζομαι Δάφνη και μένω στην Αθήνα. Από τη στιγμή που αποφάσισα να μάθω να μαγειρεύω ένας έρωτας ξεκίνησε. Πιστεύω πως η μαγειρική δεν είναι απλά μία διαδικασία ικανοποίησης φυσικής ανάγκης του ανθρώπου, αλλά τέχνη! Μου αρέσει να συζητώ για φαγητό, να το φωτογραφίζω και να ανακαλύπτω καινούργιες γεύσεις. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να μη γράφω γι'αυτό;