5 Συχνοί Διατροφικοί Μύθοι

Σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε, λίγα ή πολλά πράγματα για τη διατροφή, τι να επιλέξουμε και τι να αποφύγουμε. Έχουμε όμως αναρωτηθεί ποτέ πόσα από αυτά που επειδή τα ακούμε συχνά είμαστε και πεπεισμένοι ότι ισχύουν, είναι όντως αληθινά; Ήρθε λοιπόν η ώρα να καταρρίψουμε μερικούς από τους δημοφιλέστερους μύθους.

14794217_1202653776461968_1762744278_n

Μύθος No1:  «Το καλό πρωινό»

Έχει επικρατήσει μια λάθος άποψη σε σχέση με το πρωινό γεύμα. Το καλό πρωινό δεν σημαίνει πολύ σε ποσότητα και γεμάτο με λίπη και ζάχαρη. Το καλό πρωινό είναι ποιοτικά και ποσοτικά  σωστό και προσαρμοσμένο στις ενεργειακές ανάγκες του καθενός ξεχωριστά. Κατά κύριο λόγο όμως ένα πλήρες πρωινό περιέχει μικρές ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λίπους και να μην ξεπερνάει σε θερμιδική απόδοση το 25% των ημερήσιων θερμίδων.  Είναι πολύ σημαντικό να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα αφού μπορεί να μας προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε, δηλαδή αντί για να νιώσουμε ενεργητικοί, αν φάμε πολύ μπορεί να μας προκαλέσει κόπωση και νευρικότητα.

Μύθος No2:  «Οι μπανάνες απαγορεύονται από τη δίαιτα »

Ναι, οι μπανάνες γενικά περιέχουν συγκριτικά με μερικά άλλα φρούτα περισσότερες θερμίδες (140 περίπου θερμίδες μία μέτρια), αυτό όμως δεν πρέπει να μας κάνει να τις καταδικάζουμε και να τις απομακρύνουμε από τη διατροφή μας, αφού αποτελούν πηγή  βιταμινών Β, ασβεστίου, καλίου, υδατανθράκων (περίπου 27g) αλλά και πρωτεϊνών (περίπου 1,4 g). Οι μπανάνες επίσης βοηθάνε στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και λόγω της γλυκιάς τους γεύσης μπορούν να μας σώσουν από γλυκές ατασθαλίες και να μας γλυτώσουν από περιττές θερμίδες. Προσοχή στη ποσότητα όμως, μία είναι αρκετή!

Μύθος No3:  «Αποτοξίνωση»

Η αποτοξίνωση δρα ως επιταχυντής για την αποβολή άχρηστων και επικίνδυνων ουσιών που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει μόνο με εφαρμογή σχεδιασμένου πλάνου διατροφής, (προετοιμασία, κυρίως φάση, σταδιακή επανένταξη σε κανονικό διατροφολόγιο) όχι όταν υποβάλουμε τον οργανισμό μας σε απότομη στέρηση, κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να βλάψει τον οργανισμό μας και σίγουρα δεν θα έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Σε περίπτωση που θέλουμε να μπούμε σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης είναι καλύτερο να απευθυνθούμε σε κάποιο διατροφολόγο.

14627818_1202675613126451_1728559661_n

Μύθος No4:  «Έξω τα λιπαρά από τη διατροφή»

Μέγα λάθος, δεν είναι όλα τα λίπη τα ίδια. Υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός στα λίπη, τα υγιεινά «καλά» και τα όχι και τόσο «κακά». Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα  λιπαρά είναι τα πιο υγιεινά, περιέχονται σε ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, ταχίνι, λάδι σόγιας, έχουν ισχυρή προστατευτική δράση απέναντι στις αρρυθμίες, τις αγγειακές αλλοιώσεις, πολλές έρευνες δείχνουν τον σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία και την πρόληψη καρκινογένεσης. Επίσης καθημερινά χρειαζόμαστε βασικά λιπαρά τα οποία προσλαμβάνουμε μέσω τροφών αφου ο οργανισμός μας δεν μπορεί να κατασκευάσει από μόνος του. Από την άλλη είναι τα κορεσμένα και τα βιομηχανοποιημένα trans λιπαρά οξέα όπου αυτά πρέπει να αποφεύγουμε, αφού βλάπτουν σε οποιοδήποτε ποσό τον οργανισμό μας.

Μύθος No5:  «Οι φακές έχουν σίδηρο»14793718_1202717203122292_1761947102_n

Φακές, κλασσικό ελληνικό φαγητό. Πόσες φορές η μαμά μου στεκόταν πάνω από το κεφάλι μου περιμένοντας να φάω όλο το πιάτο με τις φακές και με μότο της ‘’οι φακές έχουν πολύ σίδηρο, φάε!’’. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πάρω το αίμα μου πίσω κι αυτό γιατί οι φακές περιέχουν περίπου 7g σιδήρου ανά 100g, αλλά από αυτή τη ποσότητα αφομοιώνεται απο τον οργανισμό μας λιγότερη από 20%. Δεν αποφεύγουμε τις φακές αφού είναι πλούσιες σε άλλα στοιχεία, αλλά ως πηγή σιδήρου βασιζόμαστε περισσότερο σε ζωικές τροφές (κρέας, συκώτι, ψάρι, εμπλουτισμένο γάλα, κρόκοι αυγών).