Συνεντεύξεις

Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος: Η μουσική είναι μια αλχημιστική τέχνη.

Η ευγένεια και το παρουσιαστικό του σε κάνουν να πιστεύεις πως ίσως είναι απόγονος κάποιας άλλης,πιο ρομαντικής εποχής. Αυτό όμως το οποίο χαρακτηρίζει τον Σωτήρη-Νικόλαο Κάσσο είναι η μουσική του. Έχει τις βάσεις της στην κλασική και το μπαρόκ καθώς και την μινιμαλιστική μουσική. Εξερευνά τις δυνατότητες μείξης πρώιμης δυτικής και βυζαντινής μουσικής με τα πιο μοντέρνα ιδιώματα.Έχει δημιουργήσει δύο νέες τεχνικές σύνθεσης, τις “Ψύξις” και “Ροή” για την τονική και ατονική μουσική αντίστοιχα. Ακόμη στα πεδία έρευνάς του βρίσκεται η εσωτερική μουσική -σύνθεση και πράξη- , όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ελληνική παράδοση καθώς και από την λόγια οθωμανική και παλαιά ευρωπαϊκή μουσική.Έχει συνθέσει και οργανώσει συναυλίες για τον συμβολισμό στην μουσική και την τέχνη στην Αθήνα και την επαρχία.Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της Ουνέσκο και της Delian Society – Κοινότητα με σκοπό την προώθηση της τονικής μουσικής-. Tιμήθηκε με το “Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου” το 2012.

•Καλησπέρα σας, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σας φιλοξενούμε!Πείτε μας πως άρχισε η ενασχόληση σας με τη μουσική και πότε;

Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος για αυτή την φιλοξενία και θα ήθελα να σας εκφράσω τις ευχαριστίες μου!
Πιστεύω πως η παλαιότερη των τεχνών, είναι αυτή της μουσικής. Πρόκειται για την τέχνη της μεταστοιχείωσης των ήχων. Από νεαρή ηλικία η δημιουργία ήταν μια εσωτερική τάση η οποία με οδήγησε πρώτα στο ελεύθερο σχέδιο και ύστερα στην τέχνη ΄της μουσικής. Στην αρχή μέσω μιας ψυχικής διάθεσης και της φαντασίας.Όποιος έχει παρόμοια εκκίνηση είναι δυνατό να λάβει ένα σπουδαίο δώρο. Αυτό είναι η αγάπη σε κάθε ένα μουσικό φθόγγο, κάθε νότα, σε σημείο που μέσα της να μπορεί να αφουγκραστεί τις άπειρες δυνατότητες που γεννιούνται ως επόμενη κίνηση για την δόμηση μιας μελωδίας. Κάπως έτσι άρχισε η ενασχόλησή μου με την μουσική στα πρώτα χρόνια της εφηβείας μου.

•Υπήρχαν πρόσωπα που αποτέλεσαν πρότυπα για σας στα πρώτα χρόνια της πορείας σας;
Ασφαλώς υπάρχουν, άλλοι ως πηγή εμπνεύσεως και άλλοι ως κάλυψη των αισθητικών μου θέλω. Πηγή έμπνευσης ήταν για μένα ο Ian Anderson, συνθέτης και κινητήρια δύναμη των Jethro tull, από τον οποίο έμαθα να αγαπώ την παλαιά μουσική και το πόσα έχει να προσφέρει στην σύγχρονη. Το ίδιο αισθάνομαι και για τον Jordi Savall.
Στοιχεία ποίησης και μελωδικής γραμμής για την φωνή μου δίνει η εργασία του Peter Hammill. Η φιλοσοφική προσέγγιση της συνθετικής τέχνης του Arvo Part καθώς και του Nick Tsiavos, είναι αυτή που μου ταιριάζει και συνεχίζει να μου δίνει θάρρος και ενέργεια. Τέλος, κύρια πηγή έρευνας και έμπνευσης αποτελούν για εμένα οι παλαιοί δάσκαλοι από την αναγεννησιακή εποχή και ύστερα και τα εγχειρίδιά τους.

•Ποια αποτέλεσαν τα εναύσματά σας;

Το έναυσμα μου ήταν η έλλειψη. Γράφω κάτι το οποίο λείπει, δημιουργώ κάτι που επίσης καλύπτει κάποιο κενό το οποίο παρατηρώ με τους συνεργάτες μου πως έχει δημιουργηθεί στον πολιτισμό μας. Μέγιστη προτεραιότητα έχει η προσφορά στον πολιτισμό. Έχουμε μπροστά μας ένα πολύ μεγάλο έργο το οποίο θα πρέπει να εκτελεστεί.

•Πως χαρακτηρίζεται τη μουσική με την οποία καταπιάνεστε;

Το ρεύμα αυτό είναι στα σπάργανά του, έτσι η ορολογία που μπορώ να δώσω είναι περιγραφική. Πρόκειται για σύγχρονη, τονική, λόγια μουσική. Στηρίζεται στην λιτότητα, την εσωτερικότητα και τους φυσικούς ήχους των κλασικών οργάνων. Είναι μια προσπάθεια έκφρασης του αρχέγονου, βαθιά φιλοσοφική και άκρως προσιτή στο ευρύ κοινό αφού απευθύνεται προς όλους μας.

•Τι είναι για σας η μουσική;

Η μουσική είναι μια αλχημιστική τέχνη. Ίσως οι κόσμοι να δημιουργούνται μέσω της μουσικής. Αν το καλοσκεφτούμε η μουσικοί φθόγγοι είναι πακετάκια ενέργειας και μπορούν να περιγραφούν με τον όρο κβάντα. Ακόμη είναι ταλαντώσεις και έτσι έχουν επίδραση σε οτιδήποτε υλικό.

•Υπάρχουν δρώμενα που προβάλλουν τα έργα σας αυτό το καιρό;

Είμαι τυχερός και ευγνώμων για το γεγονός πως έργα μου εκτελούνται συχνά. Άλλωστε εδώ και κάποια χρόνια γράφω πολύ λίγο για εμένα και περισσότερο για τον ακροατή. Αυτό σημαίνει πως αισθάνομαι μια βαθιά υποχρέωση για το σε τι εκθέτω τον ακροατή, διότι η μουσική συντονίζει. Έτσι θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα στο σε τι εκθέτουμε το κοινό ως μουσικοί. Πάνω σε αυτές τις ιδέες δημιουργήσαμε τα σύνολα ΙΕΡΑΞ.

Τα σύνολα αυτά παρουσιάζουν συχνά έργα μου και θεματολογίες που αναπτύσσουμε, σε διάφορους χώρους στην Αθήνα. Βρισκόμαστε κοντά στον άνθρωπο και τον πολίτη, διότι αυτός είναι ο σκοπός της τέχνης. Πέρα από την διασκέδαση, χρειαζόμαστε και την ψυχαγωγία, το ονείρεμα, την κατάνυξη. Έτσι το μενού των συναισθημάτων μας αυξάνει και χαρίζει σε όλους μας ψυχική και εν συνεχεία , σωματική υγεία.

•Τι αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης;
Πηγή έμπνευσης είναι όλο το σύμπαν. Ό,τι βιώνουμε μέσω των αισθήσεών μας είναι ικανό να συν-κινήσει και να εμπνεύσει τις διαδικασίες της σύνθεσης. ένα ηλιοβασίλεμα, ένας μύθος ή μια τοπική ιστορία ή παράδοση, ο ψυχισμός του ανθρώπου. Ο ήχος των φύλλων μιας μοναχικής ακακίας στον δυτικό άνεμο.

•Η λέξη »όνειρο»φαίνεται να πρωταγωνιστεί στις μουσικές σας δημιουργίες.Τι θέλετε να προωθήσετε μέσα από αυτή;
Το όνειρο είναι ένας μοναδικός και προσωπικός κόσμος. Μπορούμε να τον βιώσουμε αφού κατά την διάρκεια του ύπνου, όλα τα αισθητήρια κέντρα μας είναι ενεργοποιημένα. Είναι ακόμη ο κόσμος των συμβόλων, όπου τα μηνύματα έρχονται συμπυκνωμένα προς εμάς για αποκωδικοποίηση. Ακόμη συνδέεται και με την έννοια του των μακρινών μας στόχων. Μέσω αυτών καθορίζουμε το μέλλον μας.

•Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον της μουσικής σας δράσης;

Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ περισσότερο με τις νέες συνθετικές τεχνικές που αναπτύσσω, καθώς αλλάζω το ύφος μου προς κάτι το πιο λιτό και σύγχρονο. Εξετάζουμε την επιλογή ενός αρχαίου δράματος προς σκηνοθέτηση με κύριο άξονα την νέα αυτή τάση στην λόγια μουσική.

 

 

•Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες που σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν το έργο σας;

Η μουσική είναι βίωμα, τα διαφορετικά είδη της είναι διαφορετικά βιώματα. Όλοι μας θα πρέπει να έχουμε κάνει αυτή την προετοιμασία, ώστε κάθε είδος να το προσεγγίζουμε ελεύθερα άνευ ενδοιασμών.

 

Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στο πανέμορφο, ιστορικό κτίριο του Νομισματικού Μουσείου στην καρδιά της Αθήνας, θα επιστρατεύσουν τις καλύτερες μελωδίες,βρείτε περισσοτερες πληροφορίες για την συναυλία εδω:

Χριστουγεννιάτικη συναυλία των Συνόλων ΙΕΡΑΞ στο Νομισματικό Μουσείο

About the author

mm

Μαρία Γιουλδούρη