Ανθρωπινες Σχεσεις

Ας μείνουμε φίλοι.Γίνεται;

Written by Thomi Mp

 

Φήμες λεν πως όταν τελειώσει μια σχέση ερωτική, ίσως μπορούν να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι φίλοι. Το θέμα αυτό έχει αναλυθεί και αναλωθεί επίσης εδώ και χρόνια σε συζητήσεις δημόσιες από ειδήμονες και μη αλλά και σε παρέες. Τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν γέρνουν την ζυγαριά προς το ΟΧΙ σε αυτό το ερώτημα, χωρίς να αποκλείονται και μηδαμινές πιθανότητες που προφανώς θα λογιστούν ως εξαίρεση κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες.

Η φιλία είναι απαραίτητο συστατικό σε μια ερωτική σχέση για να περνάνε καλά δυο άνθρωποι. Όπως και πολλές φιλίες εξελίχθηκαν σε έρωτα αφού η έλξη ήταν το μόνο που έλειπε. Ωστόσο από τη στιγμή έχει υπάρξει τέτοια σχέση και συναισθήματα, ακόμη κι όταν για κάποιους λόγους λήξει όλο αυτό, είναι αδύνατον να επανέλθει η φιλία. Ή για να μην είμαστε και απόλυτοι, είναι πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να έχει σβήσει κάθε φλόγα, να μην υπάρχουνε εγωισμοί και διαφορές σε εκκρεμότητα και να έχει υπάρξει πραγματική αγάπη ώστε να μείνει μόνο αυτή. Να ξεπεράσεις τα πάντα ώστε να σε νοιάζει ο άλλος να είναι καλά και να αντέξεις να τον δεις να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς να πονέσεις ή να ζηλέψεις. Αν ήταν μια έντονη και παθιασμένη σχέση συνεπώς, μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας είναι η φιλία μετέπειτα.
                                                            
Πολλές φορές λένε μεταξύ τους δυο σύντροφοι να μείνουν φίλοι απλά και μόνο από ανασφάλεια ή συνήθεια. Ξέρουν πως έχει τελειώσει η σχέση μα δεν τους είναι εύκολο να αποκοπούν κιόλας. Άλλες φορές το λέει ένας από τους δυο ως δικαιολογία ή ως τρόπο να σερβίρει πιο ανώδυνα το χωρισμό. Ή απλά φέρεται εγωιστικά και όντως δεν θέλει να χάσει αυτό το πρόσωπο από τη ζωή του επειδή έπαιρνε πράγματα που συνεχίζει να τα θέλει.
Η ουσία είναι πως αυτό είναι προσωπικό ζήτημα και ο καθένας πράττει αναλόγως πως αισθάνεται.
Σε καμιά των περιπτώσεων δεν πρέπει να πιεστείς ούτε καν για να δείξεις ανωτερότητα ή από εγωισμό ή αξιοπρέπεια. Είναι λεπτές ισορροπίες και κάθε σχέση και άνθρωπος μοναδικός. Το να επιλέξεις να μην έχεις πια επαφή με τον πρώην σύντροφό σου, δε θεωρείται μη υγιές ούτε ένδειξη κακίας. Αν αυτό θα σε κάνει να μπορείς να συνεχίσεις μπροστά και να ξεπεράσεις το παρελθόν είναι στην απόλυτη ευχέρειά σου να το αποφασίσεις και καθόλου κατακριτέο.

About the author

Thomi Mp