Διατροφή

Διατροφή εν όψει εορτών

Written by Thomi Mp

Κάθε χρόνο γίνεται πολύς λόγος τέτοια εποχή που πλησιάζουν οι γιορτές, για τη διατροφή μας. Η ανησυχία έκδηλη σε όλους πως θα πάρουμε βάρος,γεγονός που είναι πραγματικότητα. Το ελάχιστο που θα πάρουμε είναι 2 κιλά όσο κι αν προσέξει κανείς. Είναι μέρες ξεκούρασης,χαλάρωσης και γενικών απολαύσεων. Είναι μια περίοδος που τα εδέσματα είναι πλούσια και ποικίλα και δύσκολο να αντισταθείς. Αν βάλεις σε όλο αυτό και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις ή φιλικές προσκλήσεις, το παιχνίδι θεωρείται χαμένο.Αυτές τις μέρες θέλουμε κι έχουμε εθιμοτυπικά συνηθίσει να τις κάνουμε να διαφέρουν από τις υπόλοιπες. Η παράδοσή μας επιπρόσθετα συμβάλλει σε αυτό.

Είτε μιλάμε για φαγητά είτε για γλυκά, οι πειρασμοί είναι μεγάλοι. Σε αυτό συνάδει και η ψευδαίσθηση που έχουμε πως αλλιώς δεν θα καταλάβουμε γιορτές ή επίσης ότι όλα αυτά μόνο αυτές τις μέρες μπορούμε να τα απολαύσουμε και όχι όλο το χρόνο.
Το θέμα είναι ότι κάποιοι από εμάς είναι πιο τυχεροί και έχουν και κάποιο περιθώριο να κάνουν κάποιες ατασθαλίες και να πάρουν κάποιο βάρος όντας αδύνατοι ή από τους μεταβολισμούς που χάνουν εύκολα.Κάποιοι άλλοι όμως δεν έχουν πολλά περιθώρια αύξησης βάρους και λήψης επιπλέον θερμίδων.Αν υπολογιστεί και το ότι μερικοί δεν κάνουν καλές καύσεις μιλάμε για εφιάλτη.
Υπάρχει άραγε λύση ή τουλάχιστο κάποια αντιμετώπιση ώστε να μην νιώσουμε τύψεις ή να μην αγχωθούμε για το βάρος ,τα κιλά και τις θερμίδες αυτές τις μέρες; Σαφώς και υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε.

 Καταρχήν αρκετά πριν από τις γιορτινές μέρες μπορούμε να αρχίσουμε μια υποτυπώδη έστω προσοχή. Μικρά γεύματα, αποφυγή του βραδινού φαγητού, κατανάλωση πολύ νερού και ό,τι είναι δυνατό ως άσκηση για τον καθένα. Κατά τη διάρκεια των ημερών,επίσης υπάρχουν κάποιες επιλογές που λογίζονται καλύτερες και πιο ασφαλείς από άλλες. Μπορούμε να αποφύγουμε κάποιο γλυκό για παράδειγμα που έχει πολλές θερμίδες επειδή περιέχει βούτυρο και ξηρό καρπό π.χ κουραμπιές, αντικαθιστώντας το με ένα απλό μελομακάρονο φτιαγμένο με λάδι. Ή αν μιλάμε για φαγητό, ας μην ξεχνάμε ότι η γαλοπούλα ή το κοτόπουλο θεωρούνται άπαχα κρέατα και όχι τόσο βλαβερά όπως π.χ το χοιρινό.


Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει το τι θα κάνουμε μετά τις γιορτές. Καλό θα ήταν να γίνει μια αποτοξίνωση έστω όχι πολύ αυστηρή. Μια αποτοξίνωση από κρέας, αλκοόλ και γλυκά θα ήταν ιδανική. Δε χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα λοιπόν. Και το πιο σπουδαίο είναι να θυμόμαστε ότι το νόημα των γιορτών είναι άλλο κι όχι το να επιδοθούμε σε γαστριμαργικό όργιο.

About the author

Thomi Mp