Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας 16 Νοεμβρίου

«Την ημέρα της 50ης επετείου της UNESCO, στις 16 Νοεμβρίου 1995, τα κράτη μέλη της υιοθέτησαν τη Διακήρυξη των Αρχών για την Ανεκτικότητα. Μεταξύ άλλων, η διακήρυξη επιβεβαιώνει ότι ανεκτικότητα δεν σημαίνει ούτε ταύτιση ούτε αδιαφορία. Ανεκτικότητα είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση της μεγάλης ποικιλίας πολιτισμών, τρόπων έκφρασης κι εκφάνσεων της ανθρώπινης ύπαρξης ανά τον πλανήτη. Ανεκτικότητα σημαίνει αναγνώριση των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των άλλων. Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ των ανθρώπων. Μόνον η ανεκτικότητα μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση των μικτών κοινοτήτων σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Η Διακήρυξη χαρακτηρίζει την ανεκτικότητα όχι μόνο ως ηθικό καθήκον, αλλά και ως πολιτική και νομική υποχρέωση για τα άτομα, τις ομάδες και τα κράτη.»
UNESCO
untitled-2_54
   Σκοπός της καθιέρωσης αυτής είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε μια εποχή που ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, το μίσος αλλά και ο φόβος για κάθε τι διαφορετικό αυξάνονται ραγδαία. Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να δείξουμε ένα διαφορετικό χαρακτήρα, ένα χαρακτήρα που συνάδει με την πρόοδο του ανθρώπου όλα αυτά τα χρόνια και χαρακτηρίζει απόλυτα την έννοια “πνευματικά εξελιγμένο ον”. Την προσπάθεια αυτή έρχεται να στηρίξει η ανεκτικότητα.

1_international_day_for_toleranceΗ ανεκτικότητα στοχεύει στην αντιμετώπιση και φιλοδοξεί την πλήρη καταστολή του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης. Ταυτόχρονα πρεσβεύει την ανάδειξη της κοινωνικής συνείδησης, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών ελευθεριών, των ουσιαστικών ανθρωπίνων σχέσεων και της αναβάθμισης των θεσμών.

Στην πραγματικότητα είναι μία δύναμη που πηγάζει από μέσα μας και εκφράζεται με τη μετρημένη φυσικά αποδοχή άλλων απόψεων, αντιλήψεων και επιλογών. Η δύναμη αυτή μας επιτρέπει να σεβαστούμε και να κατανοήσουμε τη διαφορετικότητα των άλλων ατόμων ή κοινωνικών ομάδων με σκοπό τόσο την ατομική όσο και τη συλλογική πρόοδο. Ξεπερνάει τα όρια της ηθικής και εμπλέκεται πια στην πολιτική αλλά και τη νομική υποχρέωση για άτομα και κράτη.

Τη μαζοποίηση, το φανατισμό, την απολυτότητα, το δογματισμό και τις προλήψεις καταπολεμούν τα άτομα με την απόκτηση γνώσεων και παιδείας, τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων καθώς και το σεβασμό για τον άλλον. Αποτέλεσμα αυτών είναι η ενδοσκόπηση που με τη σειρά της οδηγεί στην ευαισθητοποίηση και την αυτοκριτική. Η αυτοπροβολή αποτελεί πλέον παρελθόν με την άνθηση των συναισθημάτων που μας κάνουν να βελτιωνόμαστε σταδιακά παρέχοντας μία πολύ πιο ευχάριστη πλευρά της ζωής σε εμάς και τους γύρω μας.

Όλα αυτά φαντάζουν εξαιρετικά. Για κάποια κράτη κινούνται σε θεωρητικό επίπεδο και για κάποια άλλα αποτελούν ουτοπία. Η έλλειψη ανεκτικότητας δημιουργεί προβλήματα σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας στον πλανήτη απειλώντας πολλές φορές ακόμα και την ίδια τη ζωή τους. Ο μόνος τρόπος να διορθωθούν όλες αυτές οι αδικίες είναι να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια από κυβερνήσεις και οργανώσεις ούτος ώστε οι νέες γενιές μέσω της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης να θεωρούν την ανεκτικότητα βασική κι θεμελιώδη αρχή του χαρακτήρα τους.
116-november-is-international-day-for-tolerance-cartoon-pictureΚάθε χρόνο στις 16 Νοεμβρίου πραγματοποιείται στην έδρα της UNESCO –στο Παρίσι- ένα συνέδριο, στο οποίο απονέμεται το βραβείο UNESCO-Madanjeet Singh Prize για την προώθηση της ανεκτικότητας και της μη βίας. Φέτος το βραβείο αυτό θα απονεμηθεί στην Federal Research and Methodological Center for Tolerance Psychology and Education (Tolerance Center) της Ρωσίας. Σύμφωνα με την UNESCO το βραβείο αυτό έχει ως στόχο να προωθήσει το πνεύμα της ανοχής στις τέχνες, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την επιστήμη και την επικοινωνία.