skouraΣτη σημερινή συνέντευξη καλωσορίζουμε τη δημιουργό του «The Healthy Cook» , Εύη Σκούρα.Η Εύη Σκούρα μέσα από το The Healthy Cook μοιράζεται την αγάπη της για την ισορροπημένη και καθόλου βαρετή διατροφή! Στο blog θα βρεις συνταγές για πρωινά, σνακς, γρήγορα γεύματα και επιδόρπια, συνταγές για χορτοφάγους και vegans,νηστίσιμες,συνταγές με κρέας και ψάρι,καθώς και διατροφικές πληροφορίες για βασικά υλικά. ‘Ενα είναι το σίγουρο λοιπόν.Απεριόριστη νοστιμιά για όλους!

14445600_1100940203330171_586443139_nΚυρία Εύη σας ευχαριστούμε που δεχτήκατε να μιλήσετε για το blog σας και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας!

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και το «Τhe Healthy Cook».

Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω. Με αυτόχαλαρώνω, ξεχνιέμαι, είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία. Μου αρέσει να μελετάω βιβλία μαγειρικής, να πειραματίζομαι με νέα υλικά και συνδυασμούς. Όταν κάποια στιγμή αποφάσισα να κάνω στροφή στην ισορροπημένη διατροφή και συνειδητοποίησα, με μεγάλη χαρά αλλά και έκπληξη, πως δεν είναι ούτε ανιαρή, ούτε πολύπλοκη, αποφάσισα να μοιραστώ τα γευστικά ταξίδια μου με όλους. Έτσι γεννήθηκε το The Healthy Cook, όπου μοιράζομαι με τους αναγνώστες μου υγιεινές και ως επί το πλείστον χαμηλές σε θερμίδες συνταγές με, όσο το δυνατόν, μη επεξεργασμένα υλικά.14454633_1100940176663507_2130520578_n

•Τι αποτελεί έμπνευση για τη δημιουργία των συνταγών σας;

Πολλά πράγματα! Ένα αγαπημένο υλικό, το σχόλιο ενός αναγνώστη, ο συνδυασμός υλικών που θα δω σε μια συνταγή και θα μου κινήσει την περιέργεια.

•Ακόμα και μόνο από τον τίτλο καταλαβαίνει κανείς πως στο blog σας θα βρει υγιεινές συνταγές. Τι αλλαγές παρατηρήσατε στην υγεία σας από όταν ξεκινήσατε μία ισορροπημένη διατροφή;

Δόξα τω Θεώ, η υγεία μου ήταν πάντα σε πολύ καλή κατάσταση! 🙂 Όμως, η αλήθεια είναι πως όσο περνούν τα χρόνια ζητώ τροφές πιο ανάλαφρες, τροφές που δεν με «βαραίνουν» με επεξεργασμένα και τρανς λιπαρά και που συμβάλλουν στην σωστή λειτουργία του οργανισμού.  Επίσης, αποφεύγω την ζάχαρη σε καθημερινή βάση, αν και που και που μου αρέσει να φτιάχνω κανένα γλυκάκι.

•Ποιά η διαφορά μεταξύ δίαιτας και διατροφής; Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει μία πιο υγιεινή διατροφή;

Για μένα το παν είναι η ισορροπία. Αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας ώστε να πρέπει κάποιος να ακολουθήσει συγκεκριμένη και αυστηρή δίαιτα από ειδικό διατροφολόγο-διαιτολόγο, τότε μια ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη λύση και αυτή που σου δίνει μόνιμα αποτελέσματα. Άπαχο κρέας, ελαιόλαδο, ψάρι, γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί και προϊόντα ολικής άλεσης είναι όλα όσα χρειάζονται για μια ισορροπημένη διατροφή. Μικρά και συχνά γεύματα, χωρίς υπερβολές, και πάντα ένα σωστό πρωινό. Και προσοχή στα σνακ! Χίλιες φορές να φάει κανείς μια χούφτα αμύγδαλα ή ένα σπιτικό σνακ, με συνταγές που θα βρει στο blog μου ή και σε άλλα, παρά ένα συσκευασμένο σνακ που θα τον φορτώσει «κενές» θερμίδες.

14483539_1100940209996837_839253627_n•Ποιά η γνώμη σας για την τοπική μας κουζίνα και προϊόντα;

Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε αυτή την μικρή γωνιά της γης, η οποία μας προσφέρει απλόχερα μερικές από τις πιο θρεπτικές τροφές που υπάρχουν, κάποιες από τις οποίες ανέφερα στην προηγούμενη απάντηση. Αν προσθέσει κανείς στην λίστα την κορινθιακή σταφίδα, την μαστίχα Χίου, τις ελιές, το μέλι, κ.α., έχουμε τα καλύτερα προϊόντα.Η Μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη που υπάρχει. Σε χώρες του εξωτερικού οι ειδικοί κάνουν προσπάθειες να περάσουν στον κόσμο τις συνήθειες της. Φοβάμαι, όμως, πως εμείς εδώ έχουμε ξεφύγει από αυτήν και έχουμε καταφύγει σε πιο γρήγορες και πιο «βρώμικες» λύσεις στην καθημερινότητά μας. Γι αυτό και η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί τραγικά τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα .

•Έχετε ταξιδέψει σε πολλά μέρη της γης. Που θεωρείται πως η γαστρονομία είναι στο μεγαλείο της;

Σε όποια γωνιά της Γης κι αν έχω βρεθεί πάντα κάτι υπήρχε στην τοπική κουζίνα που θα με μάγευε. Νομίζω όμως πως η Γαλλική κουζίνα δεν ξεπερνιέται!  🙂

•Είστε λάτρης των super foods.Πιστεύετε πως είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα;

Δεν θα με αποκαλούσα λάτρη των super foods. Τα λεγόμενα super foods είναι τροφές με  υψηλή διατροφική αξία, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιέχουν αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες που θωρακίζουν τον οργανισμό. Ο όρος super foods είναι για εμένα περισσότερο μια «συντόμευση» για αυτές τις τροφές. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει τροφή που από μόνη της να κάνει θαύματα. Μια σωστή διατροφή, όμως, που θα περιέχει μια ευρεία γκάμα τροφών οι οποίες θα μας δίνουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία) που επιτρέπουν στον οργανισμό να λειτουργεί σωστά, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.14407811_1100940219996836_711597675_o

Στο The Healthy Cook, στη στήλη Διατροφή, δημοσιεύω άρθρα που έχουν να κάνουν με τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών και μέσα σε αυτές και πολλών που αποκαλούνται super foods. Αυτό το κάνω περισσότερο προς ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να γίνει πιο επιλεκτικός με τα τρόφιμα που καταναλώνει.

•Θεωρείτε πως η τροφή μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για τον άνθρωπο;

Νομίζω πως για αυτό δεν έχουν καταλήξει ακόμα ούτε οι ειδικοί. Θα το αφήσω σε εκείνους.:)

•Ποιά είναι τα top υλικά που χρησιμοποιείτε σε σχεδόν κάθε πιάτο σας;

Έχω πολλά αγαπημένα υλικά! Αλλά νομίζω αυτά που χρησιμοποιώ πιο συχνά είναι το ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το μέλι και οι ξηροί καρποί.

•Τρώτε συχνά έξω; Είναι δύσκολο να συνδυάσει κάποιος ισορροπημένη διατροφή και έξοδο;

Όχι, δεν είναι δύσκολο κατά την γνώμη μου. Από την στιγμή που βάζεις την σωστή διατροφή στην καθημερινότητά σου, μετά σου γίνεται τρόπος ζωής.  

•Ποιό μήνυμα θέλετε να περάσετε σε όποιον επισκέπτεται το μπλογκ σας;

Πως η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή δεν είναι πολύπλοκη, ούτε ανιαρή. Αντιθέτως, είναι γεμάτη ευχάριστες εκπλήξεις.

14445560_1100940156663509_2020651572_n•Υπάρχει κάποιο γλυκό που δε θα βγάζατε ποτέ από τη διατροφή σας;

Η σοκολάτα!!

Ονομάζομαι Δάφνη και μένω στην Αθήνα. Από τη στιγμή που αποφάσισα να μάθω να μαγειρεύω ένας έρωτας ξεκίνησε. Πιστεύω πως η μαγειρική δεν είναι απλά μία διαδικασία ικανοποίησης φυσικής ανάγκης του ανθρώπου, αλλά τέχνη! Μου αρέσει να συζητώ για φαγητό, να το φωτογραφίζω και να ανακαλύπτω καινούργιες γεύσεις. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να μη γράφω γι'αυτό;