Life

ΕξετασΤΙ(;)κη

Έλα παραδέξου το, για διάβασμα αλλά κατέληξες να μιλάς με όλο το σόι και με τη συμμαθήτριά σου από το δημοτικό, σωστά; Ή μήπως βρήκες την ευκαιρία να συμμαζέψεις το σπίτι ή να δεις την αγαπημένη σου σειρά για εκατοστή φορά; Ο,τι και αν κάνεις σε κατανοώ απόλυτα! Όρεξη για διάβασμα δεν υπάρχει, ούτε για αστείο. Πώς γίνεται να μάθεις τόμους από βιβλία ή να αποστηθίσεις ένα σωρό ονόματα, ημερομηνίες ή θεωρίες σε ελάχιστο χρονικό διάστημα,όταν όλο το χρόνο δεν άνοιγες καθόλου βιβλίο.

Ψέματα βασικά άνοιγες και το έκλεινες αμέσως ή για να νιώσεις πως κάτι έκανες απλά το ξεφύλλιζες. Για σχολή δε μιλάω, ούτε καν λόγος. Μεταξύ μας, ούτε το πρόγραμμα δε θυμόσουν. Και όταν πήγαινες δεν θα είχες μάθημα,επειδή θα ακυρωνόταν τελευταία στιγμή ή απλά θα είχες πάει λάθος ώρα. Και σαφώς θα σκεφτόσουν, πως ούτε ο Θεός ο ίδιος δε θέλει να παρακολουθήσεις μάθημα. Άσε που μερικοί έχουν το θράσος να βάζουν το μάθημα 8 ή 9 το πρωί. ΕΛΕΟΣ! Ούτε ένα ξενύχτι με τους φίλους σου δε σε αφήνουν να χαρείς και το χειρότερο από όλα είναι πως περιμένουν να πας να παρακολουθήσεις και να κρατήσεις και σημειώσεις.

Όμως εσύ, αντί για σημειώσεις κρατάς το κεφάλι με το χέρι σου, για να μη σε πάρει ο ύπνος και ακούσει όλο το αμφιθέατρο το ροχαλητό σου. Και αν, λέω αν αποφασίσεις ποτέ να πας σοβαρά στη σχολή, γιατί κατάλαβες πως πρέπει να περάσεις και κανένα μάθημα όλο και κάποιος καλός φίλος θα σου προτείνει να αράξετε κυλικείο και να παίξετε κανένα τάβλι ή τίτσου. Και ξέρω εσύ δεν ήθελες, αλλά έχει χάρη που σε νίκησε τη προηγούμενη φορά και ήθελες να πάρεις ρεβάνς.

Με εκείνα και με αυτά,το εξάμηνο πέρασε και εσύ μια εβδομάδα πριν ξεκινήσει η εξεταστική τρέχεις πανικόβλητος να βρεις σημειώσεις, να μάθεις την ύλη και κυρίως έχεις ήδη βγάλει πρόγραμμα και έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου ξανά (και άσκοπα) πως θα το τηρήσεις πιστά, ό,τι και να γίνει. Δυστυχώς, για χιλιοστή φορά δεν το τηρείς καθόλου. Τις πρώτες μέρες θα σε πλακώσει το πάπλωμα και θα αργείς να σηκωθείς από το κρεβάτι,ενώ θα βρίσκεις διάφορες δικαιολογίες, για να αναβάλεις έστω και προσωρινά το διάβασμα.

Στην εξεταστική ανακαλύπτεις πως υπάρχουν αρκετές καλές σειρές και απορείς που όλο αυτό το διάστημα δεν τις έβλεπες. Επίσης, όταν θα κουραστείς από το δεκαπεντάλεπτο, άντε μισάωρο διάβασμά σου, θα κάνεις δεκάλεπτα, λέμε τώρα ,διαλείμματα και θα καταλήξεις να περνάς σχεδόν μια ώρα, χαζεύοντας από το παράθυρό σου τον <<έξω κόσμο>> ή θα μπαίνεις συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να δεις τι παίζει.

Στην αρχή, θα αναβάλεις το διάβασμα από μέρα σε μέρα, ξεγελώντας τον εαυτό σου,πως η ύλη είναι εύκολη και σίγουρα θα βγει και όσο πλησιάζει η μερα της εξέτασης,θα καταλάβεις πως τα πράγματα είναι δύσκολα και θα ελπίζεις σε ένα θαύμα ή να είσαι τυχερός και να έχεις έτοιμη την απάντηση με σκονάκι. Και όταν βγουν τα αποτελέσματα και δεις ότι σε κάποια μαθήματα κόπηκες, είμαι βέβαιη πως θα ξεκινήσεις να λες στους γονείς, στους φίλους σου και στους συμφοιτητές σου τη κλασική ατάκα που λέμε όλοι:<< Στο επόμενο εξάμηνο, δε πρόκειται να χάσω ούτε μια παράδοση, θα κόψω τα πολλά ξενύχτια, θα κρατάω καλές σημειώσεις και θα περάσω όλα τα μαθήματα διαβάζοντας συστηματικά>>.

Βέβαια κάτι τέτοιο δε πρόκειται ακριβώς να συμβεί και το γνωρίζουμε και οι ίδιοι πολύ καλά.Δεν ξέρω αν υπάρχει ένας <<σωστός>> τρόπος διαβάσματος για να καταφέρεις να περάσεις τα μαθήματα πάντως σίγουρα χρειάζεται μελέτη και κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και που και που να πηγαίνεις να παρακολουθείς και τα μαθήματα της σχολής σου.

Και για να ελαφρύνω το κλίμα, παρακάτω σας έχω μερικές εικόνες που οι περισσότεροι θα ταυτιστείτε:

 

 

About the author

mm

Παππά Μαίρη

Φοιτήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Αγαπώ το καλοκαίρι,τη μουσική,τις βόλτες και τη θάλασσα,μισώ τη γκρίνια και τη ρουτίνα,ενώ δε μπορω να ζήσω χωρίς να ονειρεύομαι και να χαμογελάω!