Ανθρωπινες Σχεσεις

Γιατί να κρίνεις όποια συμπεριφορά δεν καταλαβαίνεις;

Το πιο όμορφο πράγμα σε αυτό τον κόσμο είναι η ποικιλομορφία που υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων, αυτό που με κάθε καινούρια γνωριμία συναντάς και έναν νέο ,ξένο για εσένα τρόπο σκέψης. Το πιο άσχημο πάλι, είναι η δυσκολία του να αποδεχτούμε καθετί διαφορετικό σε εμάς.

Ο τρόπος συμπεριφοράς του κάθε ατόμου, είναι ένα πολυδιάστατο θέμα,κρίνεται από πολλούς παράγοντες. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αποτέλεσμα του τρόπου που έχει μεγαλώσει ,ή του σχολείου που έχει πάει,ή των φίλων που έχει κάνει ή και των ερωτικών σχέσεων που έχει συνάψει. Μπορεί πάλι να πει ότι απλώς ,είναι θέμα γονιδιακό. Η αλήθεια είναι, ότι είναι συνέπεια όλων των παραπάνω. Η πικρή αλήθεια πάλι, είναι ότι οι άνθρωποι τυχαίνει να κατηγορούνται πολλές φορές για τον προσωπικότητα τους, χωρίς ουσιαστικά να φταίνε. Γιατί το πιο εύκολο πράγμα σε αυτό τον κόσμο είναι να κρίνουμε τους άλλους. Δεν έχει πραγματικά καμία απολύτως δυσκολία.

Αποτέλεσμα εικόνας για κρινω κοροιδευω

Είναι πολύ εύκολο να κρίνουμε έναν άνθρωπο που φοβάται τις δεσμεύσεις, αλλά δεν ξέρουμε, ότι οι γονείς του έχουν χωρίσει με άσχημο τρόπο και του δημιουργήθηκε τραύμα από αυτό το γεγονός.

Είναι εύκολο να χαρακτηρίζουμε κάποιον άνθρωπο ως κλειστό και απόμακρο όμως δε γνωρίζουμε, ότι τη μοναδική φορά που έδειξε τον πραγματικό του εαυτό σε κάποια εκείνη τον πλήγωσε και εκείνος τώρα φοβάται. Είναι επίσης πάρα πολύ εύκολο να κρίνουμε τους αδύναμους ανθρώπους,τους ευαίσθητους, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ότι δεν είναι επιλογή τους να είναι έτσι. Ξέρει κανείς μήπως την παιδική τους ηλικία; Μεγάλωσε άραγε τόσο καλά όσο εμείς,οι «κριτές» τους;

Δεν είμαστε σε θέση καν να γνωρίζουμε γιατί εκείνο το κορίτσι είναι τόσο αδύνατο, μα παρόλα αυτά συνεχίζει να θέλει να χάσει κιλά. Ίσως επειδή οι γονείς της πάντοτε αδιαφορούσαν για εκείνη και προσπαθεί με κάθε τρόπο να κερδίσει την προσοχή τους.

Ή ξέρουμε μήπως, γιατί το διπλανό της κορίτσι είναι σε κάθε σχέση της τόσο ζηλιάρα; Μήπως γιατί ποτέ δεν μπόρεσε να έχει μια καλή σχέση με τον εαυτό της και για αυτό το λόγο νιώθει ανασφάλειες; Κανείς δεν ξέρει.

Μα κοίτα, είναι και εκείνο το αγόρι που είναι μόνος του και δεν έχει κάποιον φίλο, γιατί δεν κατάφερε ποτέ του να κοινωνικοποιηθεί. Γιατί; Γιατί μπορεί να έχει περίεργα ενδιαφέροντα και να μην βρίσκει κάποιον άλλον που να έχει παρόμοια με τα δικά του. Ίσως γιατί απλά είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Ούτε κατώτερος ούτε τίποτα,  απλώς διαφορετικός.

Σχετική εικόνα

Ας έρθει λοιπόν κάποιος, υπεύθυνα να πει ότι ξέρει πίσω από κάθε συμπεριφορά τι μπορεί να κρύβεται . Γιατί το δύσκολο κομμάτι είναι το να προσπαθήσεις να καταλάβεις από που πηγάζει η συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου. Είναι πράγματι δύσκολο, για αυτό όποιος το κάνει είναι άξιος θαυμασμού.  Την επόμενη φορά επομένως, που θα παρατηρήσεις μια περίεργη συμπεριφορά από κάποιον ,προσπάθησε να σκεφτείς για ποιο λόγο μπορεί να συνέβη. Θα εκπλαγείς με το πόσες πιθανές εξηγήσεις θα σου έρθουν στο μυαλό. Και με τον καιρό ίσως να αρχίσεις και να δικαιολογείς τέτοιου είδους καταστάσεις. Να αρχίσεις να καταλαβαίνεις περισσότερο τους ανθρώπους.

Με τον τρόπο αυτό θα βοηθήσεις και τον ίδιο σου τον εαυτό. Ξέρεις πόσα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σου μπορεί να φαίνονται στους άλλους ανθρώπους περίεργα; Και αν δεν είναι πολλά σίγουρα θα υπάρχουν μερικά.

Είναι καλό να συνειδητοποιήσεις γιατί υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά σου. Είσαι για παράδειγμα εγωιστής; Ψάξε μέσα σου και προσπάθησε να καταλάβεις γιατί, μήπως φταίει ο τρόπος που μεγάλωσες; Μήπως είναι κάτι που θα ήθελες να το αλλάξεις; Αν ξέρεις τι ρίζα του προβλήματος, είναι πιο εύκολο να μπορέσεις να το αντιμετωπίσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για κρινω

Πριν ανοίξεις λοιπόν το στόμα σου για να κατηγορήσεις ή να κοροϊδέψεις κάποιον, φρόντισε να είσαι σίγουρος ότι δε θα μπορούσες να βρίσκεσαι εσύ στη θέση του, αρκεί απλώς το κορίτσι σου να σε είχε προδώσει, αρκεί να μην είχες μεγαλώσει μέσα σε τόση αγάπη ,αρκεί απλώς να ήσουν διαφορετικός…Ή μήπως είσαι;

About the author

mm

Εβελίνα Καραγλάνη

Γεννημένη στην πόλη του έρωτα και ίσως αυτός να είναι ο λόγος, που είμαι τόσο αθεράπευτα ρομαντική. Σπουδάζω διατροφολογία αλλά, αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μου είναι και το γράψιμο...