Έλληνας φοιτητής;Ξέρω τι σκέφτεσαι…πιτόγυρα,ποτά και ξενύχτια κλείσαν τα καλύτερα τα σπίτια!Α ναι και τα πολυπόθητα δέματα της μάνας γεμάτα με κάθε είδος φαγητού μέχρι και φασολάδα!Και φυσικά μηδέν χρόνος για μαγείρεμα…

Ναι είσαι σε μία ηλικία που όλο αυτό φαντάζει φυσιολογικό αλλά φίλε/η μου αναγνώστη/τρια όσο πιο νωρίς «μπεις» στην κουζίνα τόσο πιο γρήγορα θα σώσεις εκτός από την υγεία σου,την ΤΣΕΠΗ σου!

αρχείο λήψηςΑν λοιπόν πέρασες με το καλό σε κάποια σχολή -συγχαρητήρια- και νιώθεις πως θέλεις μία ώθηση ή είσαι ήδη φοιτητής και η σχέση σου με το ντελιβερά έχει γίνει παραπάνω από τυπική,τότε διάβασε παρακάτω 15 συμβουλές που έχω για εσένα και πάρε ιδέες:

1. Όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα.Η περίοδος πριν ακόμα φύγεις για σπουδές είναι η τέλεια περίοδος να μάθεις κάποια βασικά πράγματα όπως το να βράζεις κανένα αβγό-τότε έμαθα κι εγώ το παραδέχομαι-ή οτιδήποτε νιώθεις πως είσαι ο μόνος που δεν ξέρει στον κόσμο. Όχι δεν είσαι.

2.Ανάλογα το σύνολο των χρημάτων που διαθέτεις για τα έξοδά σου υπολόγισε πόσα μπορείς να διαθέσεις σε τρόφιμα.

3.Μη πας ΠΟΤΕ στο σούπερ μάρκετ χωρίς να έχεις πάρει μαζί σου λίστα με ό,τι χρειάζεσαι. Έτσι θα γυρίζεις στο σπίτι με αυτά που χρειάζεσαι πραγματικά στην κουζίνα σου και όχι με χίλια δυο πράγματα που είτε θα χαλάσουν είτε θα μείνουν στο ράφι.

4.Κάνε μία έρευνα αγοράς για να δεις πού σε συμφέρει να ψωνίζεις. Ακόμα και online μπορείς να ενημερωθείς για τις προσφορές των μεγάλων σούπερ μάρκετ πιά. Υπάρχει και η επιλογή της λαϊκής αγοράς. Λαχανικά-φρούτα εποχής και όχι μόνο σε αρκετά χαμηλότερες τιμές και πολύ καλή ποιότητα.

frouta5.Δώσε βάση στην διαφορά μεταξύ τιμής κιλού και συσκευασίας.Τι σε συμφέρει καλύτερα;

6.Ενέδωσε σε προσφορές προϊόντων όπως το ρύζι-μακαρόνια-βρώμη ή οτιδήποτε άλλο δε λήγει άμεσα ακόμα και αν εκείνη τη στιγμή νιώθεις πως δε το χρειάζεσαι.

7.Κυκλοφορούν καλές κονσέρβες και έτοιμα  κατεψυγμένα ή μη »γρήγορα γεύματα» που θα σου λύσουν τα χέρια.

8.Ζήτησε από την οικογένεια σου συνταγές που αγαπάς. Ύστερα ψάξε και για άλλες συνταγές για μεγαλύτερη ποικιλία.Μην κάνεις όμως το λάθος να τις ακολουθείς όπως ακριβώς είναι. Χρησιμοποίησε τις συνταγές για έμπνευση και τροποποίησε τες ανάλογα με τα δικά σου γούστα και υλικά. Κανέναν δε θα πειράξει αν δεν έχεις τζίντζερ ή κουκουνάρι αν δεν αποτελούν βασικό κομμάτι της συνταγής. (Μην ακολουθήσεις τόσο ελεύθερα την ίδια τακτική στη ζαχαροπλαστική).

9.Φτιάξε το δικό σου γεύμα από το σπίτι για να φας έξω όπως σάντουιτς ή παίρνοντας  ότι έχεις μαγειρέψει σε τάπερ. Είναι τρομερό το πόσα χρήματα χαλάμε στο αγοραστό φαγητό. Το ίδιο μπορείς να κάνεις με το αγαπημένο σου ρόφημα παίρνοντας ένα θερμό και είσαι έτοιμος να φύγεις!

gualina-taper-sto-spiti

10.Μην πετάς το περίσσευμα του φαγητού σου. Αντί αυτού χρησιμοποίησε το για να δημιουργήσεις κάποιο άλλο φαγητό.Με λίγη φαντασία θα κάνεις θαύματα!

11.Ετοίμασε μεγαλύτερη ποσότητα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να μαγειρέψεις και την επόμενη ημέρα.Χρησιμοποιώντας την κατάψυξη μπορείς να αποθηκεύσεις το φαγητό σου για πολύ ακόμα.(Βεβαιώσου ότι τηρείς τις συνθήκες υγιεινής).

12.Αναλόγως το πρόγραμμά σου οργάνωσε και το φαγητό σου έτσι ώστε να μην καταλήγεις πάντα έξω χωρίς φαγητό και περιορισμένα χρήματα.

13.Ναι εννοείται όσο και αν προσπαθείς να κάνεις λίγη οικονομία έξω θα φας και θα ξαναφάς,φοιτητής είσαι στο κάτω κάτω! Να θυμάσαι όμως η λίγο πιο τσιμπημένη τιμή σε οποιοδήποτε είδος φαγητού συνήθως σημαίνει νοστιμάδα και ποιότητα…αλλά όχι πάντα! Οι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή ενός προϊόντος δεν είναι μόνο τα υλικά που χρησιμοποιούνται,αλλά και η τοποθεσία του μαγαζιού,το μέγεθος του προσωπικού του κ.α Οπότε σε κάποιες περιπτώσεις δεν ισχύει το ό,τι πληρώνεις παίρνεις! Βρες μαγαζιά με αναλογία τιμής-ποιότητας.

14.Σε πολλά μαγαζιά εστίασης θα βρεις πολύ καλές τιμές,ακόμα και προσφορές για φοιτητές και πολύ καλό φαγητό! Συνήθως τέτοια είναι μαγαζιά με μαγειρευτό φαγητό που μπορεί να θυμίζει και της μαμάς σου!

15.Αν η επιλογή του να αρχίσεις να μαγειρεύεις έστω και λίγο σου φαίνεται και πάλι κάτι μακρινό και μάλλον απίθανο ή αν δεν υπάρχει ο χρόνος η εστία της σχολής σου αν υπάρχει είναι η καλύτερη σου λύση. Δε θα απογοητευτείς!

i-cant-cook-qnq_o_3961675

Ονομάζομαι Δάφνη και μένω στην Αθήνα. Από τη στιγμή που αποφάσισα να μάθω να μαγειρεύω ένας έρωτας ξεκίνησε. Πιστεύω πως η μαγειρική δεν είναι απλά μία διαδικασία ικανοποίησης φυσικής ανάγκης του ανθρώπου, αλλά τέχνη! Μου αρέσει να συζητώ για φαγητό, να το φωτογραφίζω και να ανακαλύπτω καινούργιες γεύσεις. Πώς θα μπορούσα λοιπόν να μη γράφω γι’αυτό;