Ανθρωπινες Σχεσεις

Η κυκλοθυμία και εγώ

Written by Thomi Mp

 

Κυκλοθυμία ονομάζεται αυτή η ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία η ψυχική μας διάθεση και κατ’επέκταση η συμπεριφορά μας, αλλάζει με ταχύτητα και ρυθμό γρήγορο κι εναλλαγές με μεταπτώσεις προς τα επάνω ή κάτω ανεξέλεκτες. Πολλές φορές αποτελεί πραγματικά χαρακτηριστικό μας προσωπικότητας αλλά ενίοτε είναι κάτι που έρχεται ίσως κατά τη διάρκεια της ζωής μας σε άμεση συνάρτηση με τα όποια βιώματά μας. Κάτι άλλο σημαντικό είναι πως αφορά λίγο περισσότερο το γυναικείο φύλλο μιας που οι ορμόνες ορίζουν και καθορίζουν τη διάθεση της γυναίκας δίχως αυτή να φταίει ή να μπορεί αν το ελέγξει.Φυσικά δεν αποτελεί άλλοθι αλλά είναι μια αξιοπρόσεχτη πληροφορία.


Τα κυκλοθυμικά άτομα είναι ευφυή και το μυαλό τους δουλεύει πυρετωδώς. Είναι επιπόλαια ωστόσο και όλη τους η στάση είναι μια αντίφαση. Είναι δύσκολο να είσαι αλλά και να έχεις να αντιμετωπίσεις κυκλοθυμικό άνθρωπο στο περιβάλλον σου. Δεν μπορείς να κουμαντάρεις τον εαυτό σου όταν σε πιάνει ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το καταλαβαίνεις. Δεν μπορείς να ανεχτείς εύκολα αλλά και να κουλανδρίσεις τον άλλον προσπαθώντας να τον ευχαριστήσεις αφού μοιάζει μάταιο.


Η κυκλοθυμία έχει συνέπειες άσχημες στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους,στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή. Η αστάθεια συναισθημάτων οδηγεί σε λάθος αντιδράσεις ή αποφάσεις και είσαι έρμαιο της ίδιας σου της ψυχολογίας. Χαρά, λύπη, ευτυχία, θυμός, μελαγχολία, αίσθημα υπεροχής τη μια και αποτυχίας την άλλη, εναλλάσσονται και ακροβατείς πάνω τους. Είναι πιθανό να κρύβεται μια κατάθλιψη κάτω από αυτήν την ροπή προς την κυκλοθυμία αν δεν ήταν πάντα χαρακτηριστικό της φύσης σου. Καμιά φορά ζούμε και καταστάσεις που μας μεταμορφώνουν δίχως να το καταλαβαίνουμε. Αν χρειαστεί να αναζητήσουμε βοήθεια πάντως,οφείλουμε να το πράξουμε για να μην ταλαιπωρούμαστε ή ταλαιπωρούμε.

About the author

Thomi Mp