Επικαιρότητα

Μάθε, Τραμπ μου, γράμματα

mm

08-trump-simpsons.w1200.h630Κάποιοι ομοεθνείς του πρέπει να είδαν στο τετράγωνο πρόσωπο και στα πορτοκαλί καραμπογιά μαλλιά τον σωτήρα του αμερικανικού έθνους και του αμερικανικού ονείρου. Αλλιώς δεν εξηγείται το ρεύμα αυτού του ανθρώπου στην «χώρα του ανατέλλοντος ήλιου» number 2, τις ΗΠΑ. Αν και η ανθρωπότητα έχει συνηθίσει να συναντά μορφές στην ιστορία της, όπως τον Χίτλερ, που κατά έναν μαγικό τρόπο ασκούν τόση προπαγάνδα που καταφέρνουν εν τέλει να κερδίσουν τεράστια κομμάτια πληθυσμού, σε αυτή τη φάση μιας αρκετά προχωρημένης σε κάθε τομέα παγκόσμιας κοινωνίας, θα μπορούσε να αντιδράσει ακόμη πιο μορφωμένα και με σεβασμό προς κάθε ανθρώπινη ύπαρξη και να προτιμήσει, αν όχι τη Χίλαρι Κλίντον, τον οποιονδήποτε άλλον εκτός του Τραμπ για Πρόεδρο της Αμερικής  (και Πλανητάρχη;).

Πλανητάρχης, τι αστεία λέξη. Θυμάστε που αποκαλούσαμε έτσι τον «κύριο» ομότιτλο του ενός από τους δύο υποψηφίους Τζορτζ Μπους; Δεν είχα τελειώσει καν το δημοτικό τότε, και παρόλα αυτά είχα μία γνώμη για τον πόλεμο που είχε κηρυχθεί στο Ιράκ, για τις καταστροφές και τις βόμβες, για την πρώην Γιουγκοσλαβία (που ήμουν ακόμη μικρότερη), είχα πάει σε πορείες ειρήνης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τους γονείς μου και περίμενα κιόλας ότι θα είχε αποτελέσματα αυτό για το οποίο αγωνιζόμουν: την ειρήνη. Φυσικά δεν απέφερε καρπούς κανένας αγώνας για ένα τόσο όμορφο ιδανικό, όπως δεν έφερε αποτέλεσμα και καμία διαμαρτυρία στη δεκαετία του 1960, για παράδειγμα, για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, που κράτησε είκοσι χρόνια. Παιδικό όνειρο; Ας είναι. Και Πλανητάρχης, ας είναι και αυτή μια αστεία λέξη. Αυτοί που κρατούν στα χέρια τους πλανήτες, δεν τους βιάζουν, ούτως ή άλλως.

Ποιο ακριβώς μορφωτικό επίπεδο διαθέτει λοιπόν αυτή  η αστεία φιγούρα, που μισός αμερικανικός πληθυσμός διατείνεται ότι προτιμά για αρχηγό κράτους; Και δεν μιλάω για σπουδές και μόρφωση πανεπιστημιακή, διδακτορικά και περγαμηνές, γιατί είθε η μόρφωση να κατακτιόταν έτσι εκατό τοις εκατό, όχι, αναφέρομαι στη μόρφωση εκείνη που μετριέται στον σεβασμό προς τον άλλον άνθρωπο, προς το άλλο ζώο, προς το άλλο οτιδήποτε. Εκθέτει γυναίκες, γκέι, λεσβίες, αλλοεθνείς, αλλόθρησκους, με αλλεπάλληλους χαρακτηρισμούς, βασισμένους σε γενικεύσεις που δεν είναι απαραίτητα βάσιμες: όλοι οι μουσουλμάνοι  μισούν την Αμερική, όλες οι γυναίκες που καταφεύγουν σε άμβλωση είναι πόρνες – βασικά όλες είναι πόρνες, αλλά μιας που η άμβλωση θα απαγορευτεί… Δυστυχώς δεν κατάφερε να αποτρέψει και τους δύο αιμοβόρων ενστίκτων γιους του να σκοτώσουν σε φάση κυνηγιού σαν χόμπι, μία τίγρη, να την σηκώσουν σαν βραβείο και να φωτογραφηθούν με το πλάσμα υπερήφανοι για το κατόρθωμά τους. Κρίμα για το μίσος που μοιράζονται στο όνομα συμφερόντων οι περισσότεροι «μεγάλοι ηγέτες».

ΥΓ: Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή τη δήλωση της Μαντόνα κατά των γιων Τραμπ, για την παρακάτω φωτογραφία: gioi-tramp-708

About the author

mm

Ζωή Νιάκου

Γεννήθηκα πριν λίγα χρόνια και μεγαλώνω στη Θεσσαλονίκη. Όταν μεγαλώσω λίγο ακόμη, θα πάρω το αμάξι μου, στην τσέπη χαρτζιλίκι και θα ξεκινήσω από τη Θεσσαλονίκη για όλο τον κόσμο. Προς το παρόν σχολιάζω όσα συμβαίνουν και με κλικάρουν.