Συνεντεύξεις

Μιχάλης Ματζίρης: Θα γίνει της Κρήτης!

10

Ο Μιχάλης είναι ένας νέος καλλιτέχνης με καταγωγή από την Κρήτη, που έχει καταφέρει να κάνει το όνομα-αλλά και την λύρα του- να ακούγεται δυνατά στα νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Έχω βρεθεί σε αρκετά live του και μπορώ να  σας διαβεβαιώσω πως το κοινό του τον ακολουθεί πιστά και εκείνος τους ανταμείβει με τον καλύτερο τρόπο. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας εξηγεί πως ξεκίνησε αυτή η επιτυχημένη πορεία.

•Καλησπέρα Μιχάλη, χαιρόμαστε που σε φιλοξενούμε στο περιοδικό μας. Πες μας πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Όταν ήμουν 17 ετών βρέθηκε τυχαία  στα χέρια μου η πρώτη μου κρητική λύρα. Από τη πρώτη στιγμή συνειδητοποίησα ότι λατρεύω αυτό το όργανο. Αρχικά, ξεκίνησα μαθήματα Λύρας εδώ στη Θεσσαλονίκη και έπειτα τα ολοκλήρωσα στο ωδείο του Ηρακλείου «Απόλλων» από όπου και πήρα το πτυχίο μου με άριστα. Επίσης, πριν από 4 χρόνια άρχισα και μαθήματα φωνητικής, τα οποία συνεχίζω μέχρι και σήμερα.

14218195_1291392704205149_1226669406_n•Ποιος ήταν ο λόγος που σε ώθησε να το κάνεις;

Κυρίως η καταγωγή μου και αγάπη μου για την Κρήτη. Ήθελα να προβάλλω την κρητική παράδοση και να μεταφέρω ένα «κομμάτι» του τόπου μου στη Βόρεια Ελλάδα.

•Πίστευες ότι θα είχες τόσο μεγάλη ανταπόκριση και ο κόσμος θα σου έδειχνε τόσο μεγάλη αγάπη; Ήταν ίσως ένα όνειρο για σένα αυτό;

Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα τόσο μεγάλη αποδοχή από το κόσμο και είναι ένα όνειρο που αρχίζει να πραγματοποιείται. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτό και θέλω μέσα από τη καρδιά μου να ευχαριστήσω όλους όσους με στηρίζουν.

•Έχεις σκεφτεί αν θα άλλαζες ποτέ το στυλ μουσικής που υπηρετείς;

Υπάρχουν κι άλλα είδη μουσικής που με συγκινούν αλλά δεν θα εγκαταλείψω το δικό μου στυλ γιατί για μένα σημαίνει πολλά και κυρίως είναι ο τρόπος έκφρασης μου.

•Πηγή έμπνευσης για τις μαντινάδες σου αποτελεί η λύρα σου ή κάτι άλλο;

Η επαφή μου με το κόσμο είναι που μου δίνει έμπνευση για τις μαντινάδες μου. Η γνωριμία μου σε κάθε live με καινούρια κι εντελώς διαφορετικά άτομα, οι κουβέντες, έστω κι αυτές οι λίγες, που λέμε εκείνη τη στιγμή. Εμένα αυτά μου φτάνουν. Είναι χαρά μου όταν έρχονται σε εμένα και μου ζητάνε να τους αφιερώσω μια μαντινάδα .

•Πώς γεννήθηκαν οι περίφημες ‘κούπες’ που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι στα live σου;

Είναι κρητικό παραδοσιακό έθιμο το οποίο εμείς έχουμε τροποποιήσει λίγο έτσι ώστε να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά μας και να διασκεδάζουμε όλοι μαζί σαν μία παρέα.

14218500_1291412360869850_558740494_n

•Αν δεν κάνω λάθος όπως και εσύ ο ίδιος αναφέρεις συχνά, σε αυτή την επιτυχία έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η ορχήστρα σου. Πες μας λίγα λόγια για τους μουσικούς που συνεργάζεσαι.

Σε ευχαριστώ που μου δίνεις τη δυνατότητα να ευχαριστήσω και να παρουσιάσω τους συνεργάτες μα πάνω από όλα φίλους μου. Είναι ο μαέστρος  και  λαουτιέρης  μας Γιάννης Πούλιος, ο Γιώργος Κρεμνιώτης στα πλήκτρα και ο Ανδρέας Καραμανλής στα κρουστά.Θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για το καθένα ξεχωριστά αλλά ας το αφήσουμε γιατί θα εκτεθούμε!!!!! Αυτό που σίγουρα θα ήθελα να πω είναι ότι είναι εξαίρετοι μουσικοί και επαγγελματίες. Είμαστε μια ομάδα.

•Λίγο πιο προσωπικά τώρα, νιώθεις περισσότερο Κρητικός ή Θεσσαλονικιός;

Θα σου απαντήσω με μια μαντινάδα:14218440_1291414537536299_1596029058_n

»Σε δυο ομάδες αίματος το αίμα μου ανήκει…
Η μια Κρήτη λέγεται κι άλλη Σαλονίκη…»

•Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε τρία χρόνια από τώρα, τι άλλο εύχεσαι να έχεις καταφέρει;

Εύχομαι να έχω μείνει ο ίδιος άνθρωπος , όχι φυσικά εμφανισιακά αλλά εσωτερικά. Να συνεχίσω να έχω ανοδική πορεία και να εξακολουθώ να κάνω αυτό που αγαπώ  με την ίδια όρεξη.

•Μιχάλη που θα μπορεί να σε βρει ο κόσμος το χειμώνα; Ετοιμάζεις κάτι;

Από τον Οκτώβριο κάθε Τέταρτη θα βρίσκομαι μαζί με τους συνεργάτες μου στο Club Bedroom. Ετοιμάζουμε  ένα πολύ δυνατό party για τη πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ιδιοκτήτες του Bedroom Club για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπο μου. Γενικά ετοιμάζουμε πολλά πράγματα για τα οποία θα μπορεί όποιος θέλει να ενημερώνετε από τη σελίδα μου στο Facebook (Μιχάλης Ματζίρης / Michalis Matziris).

•Ετοιμάζεις όμως κάτι και δισκογραφικά αν δεν κάνω λάθος;

Μόλις ολοκλήρωσα το πρώτο μου κομμάτι το οποίο είναι μια διασκευή της παραδοσιακής μουσικής με πιο σύγχρονη ενορχήστρωση. Θα κυκλοφορήσει  σε λίγες μέρες με το τίτλο «Θα γίνει της Κρήτης» και εύχομαι ο κόσμος να το αγαπήσει.

•Μιχάλη, σε ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη και σου ευχόμαστε να γίνεται για πολλά ακόμα χρόνια της Κρήτης!!!

  Εγώ ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη!

 

About the author

mm

Στέλλα Τουπλικιώτη

Όχι δεν γράφω από μικρή και άλλα τέτοια βαθυστόχαστα, εγώ Νομικά σπούδασα απλά μου αρέσει να πειραματίζομαι με ότι μου καρφωθεί στο κεφάλι. Κάπως έτσι λοιπόν γεννήθηκε το cracked.gr! Είχα όμως και τους καλύτερους συνεργούς σε αυτό το έγκλημα! Θέλω να ξέρετε ότι αγαπώ πολύ τους φίλους μου, το φαγητό και τους...μονόκερους! Α! Επίσης κάποιες φήμες λένε ότι είμαι αντικοινωνική, εγώ λέω απλά πως μιλάω πολύ, νευριάζω εύκολα, βαριέμαι ευκολότερα!