Πάργα: Το διαμάντι της Ηπείρου

Ο Σεπτέμβρης ετοιμάζεται πια να μας αφήσει, πέρνοντας μακρία και τις τελευταίες ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα! Ήρθε η ώρα για φθινοπωρινές αποδράσεις.

Αυτή την εβδομάδα αποφάσισα να ταξιδέψουμε μαζί σε μία παραθαλάσσια κωμόπολη, στο βορειοδυτικό τμήμα της Πρέβεζας, την Πάργα! Μία πόλη με σημαντική ιστορία αλλά και δεκάδες πανέμορφα μέρη για να επισκεφθείς. 
Η πόλη
Με το που θα βρεθείς στην Πάργα προτείνω να την περπατήσεις απολαμβάνοντας τιςποικίλες εικόνες που έχει να σου προσφέρει. Το βενετσιάνικο κάστρο φαίνεται να αποτελούσε το κέντρο της πόλης, μιας που βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη στις παρυφές του. Η λαική αρχιτεκτονική κάνει έντονη την παρουσία της με τα πολύχρωμα κτίρια, τα γραφικά σοκάκια, τα σκαλοπάτια και τα πανέμορφα σπίτια με τους ξύλινους εξώστες που σίγουρα θα απασχολήσουν το μικρό φωτογράφο μέσα σου.

Βενετσιάνικο κάστρο
Πάνω σε έναν οχυρό λόφο στην είσοδο του λιμανιού της Πάργας, δεσπόζει ένα κάστρο δημιούργημα των Βενετσιάνων στα τελευταία χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Δέχτηκε πολλές αλλαγές από τους εκάστοτε κατακτητές με το πέρασμα των χρόνων.

Η θέση του είχε στρατηγική σημασία καθώς είχε θέα το λιμάνι της Πάργας και όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα, ενώ είχε ζωτική σημασία για την επιβίωση της πόλης. Το φρούριο ήταν απόρθητο γεγονός που θα το διαπιστώσεις εύκολα από τα πολυβολεία, τους προμαχώνες και τα οχυρά.

Σήμερα διασώζεται το αρχικό κτίσμα του 17ου αιώνα μαζί με μερικές προσθήκες του Αλή Πασά, έπειτα από την αγορά της Πάργας από τον ίδιο, από τους Άγγλους το 1818.
Εκκλησίες και Μοναστήρια
Πιθανολογείται πως ο μεγάλος αριθμός των εκκλησιών στην Πάργα οφείλεται στις πολλές επιδρομές και επιθέσεις που δεχόταν η πόλη, εξαναγκάζοντας τους κατοίκους να αναζητούν την ηρεμία και τη γαλήνη στη θρησκεία. Επειδή όμως πάντα έπρεπε να προφυλάσσονται, οι εκκλησίες που βρίσκονταν έξω από την πόλη διέθεταν πολεμίστρες!

• Μονή Βλαχερνών
Βρίσκεται στο ακρωτήριο Χελαδιό, στα δυτικά της πόλης και πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτίριο της βυζαντινής περιόδου με ψηλό καμπαναριό. Σύμφωνα με την παράδοση είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακούγονταν από απόσταση 15 χιλιομέτρων.
• Άγιος Νικόλαος
Μία μεγάλη εκκλησία στο κέντρο της πόλης, αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών, ενώ ταυτόχρονα φέρει το όνομα του πολυούχου της πόλης.
• Το εκκλησάκι της Παναγίας
Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Πάργας, σε ένα μικρό καταπράσινο νησάκι που φέρει το ίδιο όνομα με την εκκλησία. Προσεγγίζεται πολύ εύκολα με ένα καίκι από την Πάργα. Το μικρό εκκλησάκι κλέβει την παράσταση με το γραφικό καμπαναριό του, χτισμένο στις παρυφές του κάστρου που χτίστηκε από τους Γάλλους του 1808.
• Άγιος Σώστης
Καλά κρυμμένη από τους περισσότερους επισκέπτες, απομονωμένη και ερημική, χτισμένη στη σχισμή δύο επιβλητικών βράχων, η εκκλησία του Αγίου Σώστη, από την οποία έλαβε και η παραλία το όνομά της, είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες της περιοχής.Η παραλία είναι προσβάσιμη κυρίως μέσω πλοίων που κάνουν εκδρομές στην περιοχή, με αφετηρία την Πάργα.

Φυσικά στην Πάργα θα βρεις πολλές ακόμα εκκλησίες όπως ο Ιερός Ναός των
Δώδεκα Αποστόλων, του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Μαρίνας, των Αγίων 40
Μαρτύρων, των Αγίων Αναργύρων και πολλές ακόμα. Επιπλέον θα μπορούσες να επισκεφθείς το εκκλησιαστικό μουσείο στο κέντρο της πόλης.

Κάστρο Ανθούσας
Γνωστό και ως Κάστρο του Αλή Πασά, χτίστηκε το 1814, πάνω από το χωριό Ανθούσα, ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα της Ανθούσας και της Αγίας σε ένα περίοπτο ύψωμα. Σκοπό είχε να ελέγχει την ανυπότακτη Πάργα, που ένα χρόνο μετά θα αγόραζε από το Βρετανό κυβερνήτη της Επτανήσου.

Ένα πολυγωνικό κάστρο με μεγάλο πύργο για πυροβόλα και πολύ ψηλά τείχη, με θολωτούς περιφερειακούς διαδρόμους με καμάρες, προμαχώνες, ζεματίστρες.

Με αφορμή τον Αλή Πασά, θα ήθελα να σου προτείνω ένα τελευταίο αξιοθέατο. Βρίσκεται κοντά στον οικισμό Καμαρίνα, περίπου 1 ώρα μακριά από την Πάργα, όπου θα κληθείς να ανέβεις 410 σκαλοπάτια, με αφετηρία το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, για να φτάσεις στο μνημείο. Πρόκειται για το “Χορό του Ζαλόγγου”, κατασκευασμένο το 1961 από το γλύπτη Γεώργιο Ζογγολόπουλο και τον αρχιτέκτονα Πάτροκλο Καραντινό.

Τη συγκινητική πράξη, ομαδικής αυτοκτονίας, 63 Σουλιωτισσών πέφτοντας από το βράχο “Στεφάνι” εν χωρό, θέλησαν να αναπαραστήσουν με αυτό το επιβλητικό μνημείο μήκους 18 μέτρων και ύψους 13 μέτρων. 6 αφαιρετικές μορφές Σουλιωτισσών, κατασκευασμένες από σκυρόδεμα επενδυμένο με ασβεστολιθικούς όγκους, πιασμένες χέρι- χέρι, σε μία κλιμακωτή μεγένθυση μέχρι την άκρη του γκρεμού θα σε αποζημιώσει για την κοπιαστική ανάβαση.

Νεκρομαντείο και Αχέροντας
Στο χωριό Μεσοπόταμος, θα βρεις το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, με πρώτη λειτουργία και κατασκευή να ανάγεται στους Μυκηναικούς χρόνους, με πολλά από τα σημερινά ερείπια να υποδηλώνουν έντονη παρουσία κατά την Ελληνιστική Εποχή. Αρχαιολογικά ταυτίζεται με μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο ή μαυσωλείο της Ανατολή του 5ου αιώνα. Η κατασκευή αποτελείται από πολυγωνική τοιχοδομία, σιδερόφρακτες πύλες, εσωτερική διαίρεση με διαδρόμους καθώς και μία υπόγεια αίθουσα.

Για τη συγκεκριμένη αίθουσα μία ομάδα ειδικών χρειάστηκε 12 έτη για να παραθέσει μία μελέτη στην οποία αποδείκνυαν, πως ο χώρος ήταν συνειδητά κατασκευασμένος με σκοπό να δημιουργεί στον επισκέπτη έντονα ψυχοακουστικά φαινόμενα.

Παραλίες
Μιας που το καλοκαίρι δεν αποτελεί ακόμα τόσο μακρινή ανάμνηση, θα ήθελα να σου προτείνω και ορισμένες παραλίες τις οποίες θα μπορούσες να επισκεφθείς. Ξεκινάμε με το Κρυονέρι, εντός της πόλης που αντικρίζει το Νησάκι της Παναγίας.

Ακολουθεί το Πίσω Κρυονέρι με τους ψηλούς βράχους καθώς και η πιο γνωστή παραλία της περιοχής ο Βάλτος. Περίπου 3 χιλιόμετρα έξω από την πόλη υπάρχει η παραλία Λίχνος, όπου θα βρεις δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια κατάλληλα για εξερεύνηση! Μετά τον υδροβιότοπο του Καλοδικίου υπάρχει η παραλία του Αι Γιαννάκη, ενώ όσο πλησιάζουμε προς την Αγιά δεκάδες ακόμα παραλίες θα ξεπροβάλλουν με πιο γνωστή το Σαρακήνικο.

Τέλος, αρκετές είναι και οι παραλίες που προσεγγίζονται μόνο από τη θάλασσα όπως ο Άγιος Σώστης, η Σπαρτίλα, η Πωγωνιά και άλλες.

Στο ταξίδι σου αυτό θα μεγευτείς με πολλές καινούριες εικόνες αλλά θα έχεις και την ευκαιρία να ταξιδέψεις στην ιστορία μέσα από τις πιο ευχάριστες εξορμήσεις.

Καλό ταξίδι και καλές βουτιές στους πιο τολμηρούς!