Προκλητική δήλωση Ερντογάν και απάντηση Τσίπρα

erdogan

Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 29-9-2016, όλος ελληνικός λαός παρακολούθησε μουδιασμένος την πρωτοφανή και προκλητική δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ούτε λίγο ούτε πολύ, αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάνης, συνθήκη που όρισε το 1923, τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η Τουρκία ζημιώθηκε από αυτή τη Συμφωνία και κάθε άλλο παρά αξιόπιστη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πιο συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε, πως με τη Συνθήκη της Λωζάνης παραχώρησαν στην Ελλάδα τα νησιά που άνηκαν στη δική τους κυριαρχία και πως αν κάποιος βρεθεί στις ακτές του Αιγαίου και φωνάξει, θα ακουστεί μέχρι απέναντι. Έμμεσο κατηγορώ εξαπέλυσε μάλιστα στους τότε Τούρκους ηγέτες, επισημαίνοντας πως όσοι κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκείνη την εποχή , δεν εκμεταλλεύτηκαν τη Συνθήκη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι ίδιοι σήμερα.

tsipras-a-so-thumb-large-1Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ(Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας), με διάθεση να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους, τονίζοντας την αξιοπιστία της Συνθήκης και χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου επικίνδυνη. Επισήμανε πως η Συνθήκη ξεκαθάρισε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως επίσης το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του. Συνέχισε λέγοντας πως η Ελλάδα δε θα συνεχίσει αυτό το δρόμο, μέσα από τον οποίο προκύπτουν τέτοιου είδους δηλώσεις και θα ενισχύσει όσο μπορεί το ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης, σε μία εύθραυστη και ευαίσθητη περιοχή.

Επιγραμματικά η Συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 24 Ιουλίου του 1923 και όρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας. Υπογράφηκε από χώρες που πολέμησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Μικρασιατική εκστρατεία και συμμετείχαν στη Συνθήκη των Σεβρών.

lozani

Πιο συγκεκριμένα από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, το τότε Σερβο-Κροατο-Σλοβένικο κράτος και φυσικά την Τουρκία. Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης καταργείται η Συνθήκη των Σεβρών, καθώς δε γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση της Τουρκίας, η οποία διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Όταν λοιπόν εκδιώχθηκε ο ελληνικός στρατός από τη Μικρά Ασία υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, προέκυψε και η ανάγκη αναπροσαρμογής της τότε υπάρχουσας Συνθήκης των Σεβρών.

Στις 20 Οκτωβρίου του 1922 ξεκίνησε το συνέδριο, όπου διακόπηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1923 μετά από διαμάχες και ξανάρχισε στις 23 Απριλίου. Τελικά η Συνθήκη υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του ίδιου έτους.