Ζαρούχλα: Ένας διαφορετικός προορισμός

Η χειμερινή μας ζωή έχει ήδη αρχίσει να παίρνει την τελική της μορφή. Τα προγράμματα, οι δραστηριότητες και τα σχετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα, μικρών και μεγάλων, έχουν πάρει θέση σε πίνακες ανακοινώσεων και ατζέντες. Παρόλο που ακόμα, κι εσύ όπως όλοι είσαι γεμάτος από ενέργεια για κάθε καινούριο ξεκίνημα, είναι απαραίτητο να χαρίζεις στον εαυτό σου μικρά διαλείμματα. Έτσι λοιπόν, όπως κάθε εβδομάδα, εγώ είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να οργανώσεις αυτά τα διαλείμματα όσο το δυνατόν καλύτερα!

Σε υψόμετρο 1.037 μέτρων, στις νοτιοανατολικές πλαγές των Αροανίων του νομού Αχαΐας,στην Πελοπόννησο, βρίσκεται το χωριό Ζαρούχλα. Ανήκει στα Κλουκινοχώρια ή Κλουκίνες ή Χωριά της Νωνάκριδος, μία ομάδα 8 χωριών της επαρχιακής Αχαΐας. Δύο ναοί 13ου και 14ου αιώνα αποδεικνύουν ίχνη ζωής επί Φραγκοκρατίας, ενώ αρχεία δείχνουν πως η τότε δυσπρόσιτη θέση του, το κράτησε μακριά από τους Οθωμανούς καθ’όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας.

Στο κεφαλοχώρι υπήρχαν δεκάδες πυργόσπιτα,που στόλιζαν την περιοχή με την επιβλητική τους μορφή, μα σήμερα διατηρούνται μόνο δυο.
Ο Πύργος της Ζαρούχλας, είναι ένα ιστορικό διατηρητέο πυργόσπιτο, ένα από τα ελάχιστα που έχουν διασωθεί στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Χρονολογείται μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα, έργο των ισχυρών και κρατούντων της περιοχής με πολεμίστρες, ζεματίστρα, ανακλινόμενη γέφυρα εισόδου, προμαχόνες και πολλά άλλα, που μαρτυρούν την έντονη οχύρωση που απαιτούνταν τότε.

Θα μπορούσες ακόμα να επισκεφτείς τον Πύργο του Χαραλάμπη, ένα εγκαταλελειμμένο κτίσμα. Ο Σωτήρης Χαραλάμπης ήταν αγωνιστής και πολιτικός από την Αχαΐα που δραστηριοποιήθηκε στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Τέλος υπάρχει και ο Πύργος Παπαδημητρόπουλου ή πιο σωστά ως Πύργος της Αγίας Τριάδας. Ενώ ο πύργος έχει εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί περιστασιακά.
Το χωριό αυτό, έχει κρυμμένο μέσα στα στενά του πολλούς οικισμούς, με πιο γνωστό τα Παπαγεωργαίικα. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος του χωριού ,δίπλα στην Παναγίτσα, με πολλά παραδοσιακά σπίτια. Το επίθετο Παπαγεωργόπουλος ήταν η αιτία για να ονομαστεί έτσι ο οικισμός.
Μία καταστροφική και θανατηφόρα κατολίσθηση που συνέβη το 1913 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της λίμνης Τσιβλού. Στα Αροάνια Όρη, γνωστότερα ως Χέλμος, κρύβεται αυτή η φυσική λίμνη με ζωή λιγότερη των εκατό ετών. Αρχικά είχαν δημιουργηθεί δύο λίμνες, η Τσιβλού και η Κράθη, της οποίας όμως το φυσικό φράγμα από τους τόνους χώματος δεν άντεξε την πίεση του νερού με αποτέλεσμα να καταρρεύσει και να αδειάσει η λίμνη μέσα σε λίγες ώρες στις αρχές του 1914.   Σε υψόμετρο 800 μέτρων ξεπροβάλει ένα πανέμορφο καταπράσινο τοπίο, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κατάλληλο για περιπάτους ή ποδηλατικές εξορμήσεις στις όχθες τις λίμνης. Αν αγαπάς τις αθλητικές δραστηριότητες, τότε θα μπορούσες να ακολουθήσεις τις οργανωμένες κωπηλασίες στα νερά της και στη συνέχεια να απολαύσεις τις παραδοσιακές νοστιμιές στο ταβερνάκι δίπλα στις όχθες της Τσιβλού. Μαζί με τη λίμνη Δόξα στην Κορινθία είναι δύο από τις ομορφότερες λίμνες της Πελοποννήσου. 

Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, 15 χιλιόμετρα έξω από την ιστορική κωμόπολη των Καλαβρύτων θ’ αντικρίσεις το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Ωστόσο αν προτιμάς την εξερεύνηση στη φύση τότε θα μπορούσες να περιπλανηθείς στα γύρω χωριά απολαμβάνοντας και απαθανατίζοντας τα μαγευτικά τοπία, ενώ στη συνέχεια θα μπορούσες να επισκεφτείς και τα Καλάβρυτα.
Το διάλειμμα σου αυτό θα είναι σύντομο μα και ξεκούραστο. Επίλεξε, λοιπόν την ιδανική παρέα και ξεκίνα! Μη ξεχνάς να απολαμβάνεις πάντα τη διαδρομή μέχρι τον τελικό σου προορισμό, μιας που έτσι θα καταφέρεις να εμπλουτίσεις ακόμα περισσότερο τις εικόνες σου. Και ποιος ξέρει, ίσως χαζεύοντας έξω από το παράθυρο, να βρεις και την επόμενό σου περιπέτεια!

Καλό ταξίδι!